El Hierro

El Hierro is het kleinste eiland van de Canarische Eilanden.

Eeuwenlang werd het gezien als het ‘einde van de wereld’ voor avonturiers en onverschrokken ontdekkingsreizigers, die het gebruikten als startpunt voor nog meer ontdekkingen.La RestingaEl Hierro wordt omgeven door hoge kliffen en slechts enkele stranden. Net als op La Gomera is er weinig toerisme. De natuur is hier even spectaculair als op de andere eilanden. Een hoge bergrug begroeid met pijnbomen loopt in de vorm van een boemerang van oost naar west. Dit is het gedeelte van de rand van een verzonken krater die boven water uitsteekt. De binnenbocht van de boemerang loopt steil af en vormt aan de noordkant van El Hierro een uitgestrekte baai of golf, El Golfo, die van grote schoonheid is.

De hellingen zijn er met naaldwouden bedekt en boven de 500m vaak in mist gehuld. Hierdoor druipen de naalden vaak van het vocht, wat van onschatbare waarde is op dit verder zo droge eiland. Meer naar beneden komen laurierbomen, beuken en reusachtige heideplanten voor, dan een grote verscheidenheid aan vetplanten en ten slotte weiden, omringd door stenen muurtjes.

Het driehoekige stuk land dat in het zuiden richting zee loopt, bestaat uit kale vulkanische heuvels. Het is vaak nat en mistig in het noorden en oosten, terwijl op de rest van het eiland de zon dan schijnt. El Hierro komt het best tot zijn recht wanneer het te voet wordt verkend. Er zijn echter goed onderhouden asfaltwegen, en ook de hobbelige landwegen zijn redelijk begaanbaar.

Geschiedenis El Hierro

Jean de Béthencourt, avonturier en schrik van de Guanchen, ging hier in 1405 aan land als vertegenwoordiger van de Spaanse kroon. De koning van El Hierro, Armiche, daalde af uit de bergen om zijn bezoekers te begroeten. Hij, zijn gevolg en de meeste mannen van het eiland werden onmiddellijk tot slaaf gemaakt en naar Europa gezonden. El Hierro is dit nooit helemaal te boven gekomen. Gelukkig kende het eiland ook roem. Tot 1884, toen de eer aan Greenwich te beurt viel, liep de nulmeridiaan over het meest westelijke puntje van El Hierro, dat tot de ontdekking van Amerika als het einde van de wereld werd beschouwd. Van oudsher zijn de meeste bezoekers van El Hierro Spanjaarden. De rest van de bezoekers bestaat vooral uit Duitsers. Er zijn op El Hierro geen echte vakantieoorden, hoewel er verblijfsmogelijkheden zijn in Valverde, Frontera, Tamaduste en La Restinga.

Valverde – de hoofdstad van El Hierro

ValverdeDit stadje ligt op ongeveer 7 km van het vliegveld, en op ongeveer 6 km van Puerto de la Estaca, waar de veerboot aankomt. Het werd aan het einde van de 15e eeuw gesticht op de resten van een eerdere, pre-hispanische nederzetting. Valverde betekent groen dal, hetgeen slaat op het uitzicht vanuit de stad. In de hoofdstraat bevindt zich alles wat een toerist nodig heeft: winkels, banken, het toeristenbureau, een hotel, een paar cafeetjes en een benzinestation. Het is in Valverde vaak erg rustig. Het stadje heeft twee musea: het Museo Insular met oude gebruiksvoorwerpen, gereedschappen en klederdracht en het Museo Juan Pedrón, een woonhuis in Canarische stijl waar een collectie plaatselijke antiquiteiten wordt getoond. Het huis en de binnenplaats zijn net zo interessant als het tentoongestelde.

El Hierro – Isla del Meridiano

Hier werd ooit de nulmeridiaan gemeten, wat de aanleiding was voor de bijnaam van het eiland “Isla del Meridiano”. Vandaag de dag is het nog grotendeels ongerept en niet bedorven door de pracht en praal van het moderne toerisme – rijk aan folklore en de traditionele Canarische keuken – waardoor het een ideale bestemming is voor diegenen die tijd buiten de gebaande paden willen besteden.

El Hierro bosDit is het verste punt van Europa – en je zult beloond worden met een gevoel van drama en ontdekking, dat nauwelijks mogelijk lijkt op de Canarische Eilanden. De vreugde van dit rustige en bescheiden eiland is de pracht van haar gevarieerde landschappen en geografie. Door een catastrofale aardverschuiving 50.000 jaar geleden is een enorm deel van het land in de zee verdwenen, waardoor er een enorme baai is ontstaan, El Golfo, die wordt gedomineerd door een torenhoge steile helling. De steile hellingen van deze baai worden gekenmerkt door oude bossen. Het water voor de voeding wordt aangevoerd door passaatwinden die koele wolken meevoeren, voordat ze onder de kliffen tot stilstand komen. De hoge bergrug markeert duidelijk de verandering in de omgeving. Op de drogere, soms heel steile, lijzijde zijn hoge dennenbomen en ruige heidevelden toonaangevend tot aan de rotsachtige kust. Het gevarieerde terrein is zowel mooi als adembenemend, en de thuisbasis van een fascinerend scala aan wilde dieren – zoals een gigantische hagedis, waarvan men ooit dacht dat die was uitgestorven – zo bijzonder dat 60% van El Hierro is aangewezen als UNESCO biosfeer reservaat.

El Hierro kustMet een totale oppervlakte van 278 vierkante kilometer is El Hierro het kleinste eiland van de Canarische Eilanden. Het heeft een robuuste kustlijn met indrukwekkende kliffen van bijna 100 kilometer, evenals baaien en lagunes zoals Charco Manso in het noorden en Charco Azul in het noordwesten. De heldere, diepe wateren dicht bij de kust maken dit eiland ideaal voor liefhebbers van duiken en snorkelen. Er zijn duikcentra en scholen voor beginners en experts in de sport, met  georganiseerde uitstapjes naar de beste duikplekken. Het is ook een uitstekende plek voor outdoor sporten: paragliding, mountainbiken, surfen, speleologie, wandelen, avontuurlijke activiteiten …De contrasten worden weerspiegeld in het afwisselende landschap van het eiland. Er zijn vruchtbare akkers en weilanden, dennenbossen, subtropische vegetatie en fascinerende vulkanische gebieden in het binnenland te vinden. El Hierro heeft de dichtste concentratie van vulkanen van de Canarische Eilanden, meer dan 800. Sommige zijn imponerend door hun schoonheid en grootte. De recente vulkanische en seismische activiteiten op het eiland zijn volgens het Spaanse Nationaal Geografisch Instituut niet gevaarlijk.

El Hierro heeft goede verbindingen door de lucht en over zee. De luchthaven ligt op slechts een paar kilometer van de hoofdstad van het eiland, Valverde, en biedt dagelijkse vluchten van en naar Tenerife en Gran Canaria. Er zijn ook veerdiensten van en naar Tenerife, die vertrekken uit Puerto de la Estaca.