Fuerteventura

Bij Fuerteventura denk je aan lange, ongerepte stranden van wit zand, omringd door de Atlantische Oceaan. Er is geen betere plek op de wereld om op een surfplank over een azuurblauwe zee te glijden.Fuerteventura vakantieHet meest opvallende aan Fuerteventura zijn de stranden. Zover het oog reikt, strekt het prachtig helderwitte zand zich uit langs beschutte baaien. Prachtige zandduinen zijn in het noorden bij Corralejo te vinden en langs het schiereiland Jandia in het zuiden. Wat na de stranden opvalt is de kracht van de wind. Deze raast uit een hemel die even helderblauw is als de zee, en vergalt dikwijls het strandplezier. Voor watersporters is het eiland een waar paradijs, juist vanwege de wind.

Er komen voornamelijk twee groepen toeristen naar Fuerteventura; liefhebbers van rust aan de ene kant en superfitte, in felgekleurde, strakke surfpakken gestoken jongeren aan de andere kant. Het eiland zelf is buitengewoon. Het is zo dor, droog en verlaten, het wordt zo door de wind gebeukt, er is zo weinig water, dat het fascinerend is. Sommige mensen vinden echter dat het, behalve de stranden, niets aantrekkelijks heeft. Het feit dat Fuerteventura de laatste buitenpost is van het Spaanse Vreemdelingenlegioen sterkt hen in deze mening.

Andere mensen vinden inspiratie op Fuerteventura, in zijn verlatenheid, in de pracht van de avondhemel die reusachtige patronen van cerise en mauve legt over de afschrikwekkende bergen. De Spaanse filosoof Miguel de Unamauno, die hier in de jaren twintig in ballingschap leefde, heeft het eiland eens beschreven als een ‘oase in de woestijn der beschaving’. Nog steeds zijn er op het grote Fuerteventura gedeelten die ruig, ontoegankelijk en nauwelijks bedwongen zijn.

strand FuerteventuraMaar Fuerteventura is niet alleen zon en strand. Op dit eiland kunt u ook genieten van andere verrassende landschappen, zoals de uitgestrekte vlakten, geproduceerd door jaren van erosie, die contrasteren met vulkanen en lavastromen, of de indrukwekkende zandduinen waar je doorheen kunt klimmen, en op een paar kilometer afstand een onbewoond woestijn eilandje.
Als je geluk hebt kun je er de Guirre of Canarische aasgier zien: de enige soort gier die op de Canarische Eilanden leeft.

 

Weer & Klimaat Fuerteventura

Fuerteventura is met 3000 zonuren per jaar na Tenerife het tweede grootste eiland, en op 100 kilometer afstand het dichtst bij de Afrikaanse kust liggende eiland van de Canarische Eilanden. De weersomstandigheden zijn vergelijkbaar met Florida en Mexico, die op dezelfde breedtegraad liggen, en het eiland zomer èn winter tot een ideale vakantiebestemming maken.

duinlandschap FuerteventuraEr is geen ander eiland binnen de Canarische Eilanden met zoveel enorme zandduinen en lange zandstranden (meer dan honderdvijftig). Hoewel het grootste deel van het eiland bestaat uit steen en rots heeft het een aantal van de meest indrukwekkende stranden in heel Europa. Geniet van de allermooiste woestijnlandschappen zonder de ontberingen van de woestijn.

Historie

Hoewel de oorsprong dateert van ongeveer 23 miljoen jaar geleden, worden de Feniciërs in de 10e eeuw voor Christus beschouwd als de eerste bewoners. Later vestigden zich hier ook grote groepen Berbers van het Noord-Afrikaanse vasteland. De eerste inwoners werden Guanches genoemd. Meer dan 500 jaar geleden werden de Canarische Eilanden na hevige gevechten veroverd door de Spanjaarden. Toen Christopher Columbus op zijn ontdekkingsreis naar Amerika een tussenstop maakte op de Canarische Eilanden werden de eilanden echt op de kaart gezet als een strategische tussenstop bij zeereizen.

plattegrond FuerteventuraIn de geschiedenis wordt Fuerteventura algemeen beschouwd als de oudste van alle Canarische Eilanden en zijn vreemde contouren komen voort uit verschillende vulkanische uitbarstingen. De laatste uitbarsting vond ongeveer 7000 jaar geleden plaats, dus je bent redelijk veilig! Indien u vulkanische activiteiten met eigen ogen wilt aanschouwen moet u een uitstapje maken naar het naburige eiland Lanzarote, het is zeker de moeite waard. Er zijn veerdiensten tussen Puerto del Rosario (Fuerteventura) en Arrecife (Lanzarote). De overtocht duurt ongeveer 3 uur. U kunt ook een korte boottocht maken naar het kleine eiland Isla de Lobos (oppervlakte 6 km²) om echt weg van alles te zijn.

Laat uw verbeelding teruggaan naar het verre verleden, en ontdek de Heilige Berg, die volgens de inheemse bevolking een magische betekenis zou hebben. De charmante dorpjes in het binnenland ademen de geschiedenis van het eiland, dankzij de goed bewaard gebleven traditionele architectuur, terwijl de kleine, verborgen vissersdorpjes de geheimen van hun bijzondere smaken onthullen. In Fuerteventura vindt u de oudste rotsen van de archipel, die dateren van de periode vóór de vorming van de Canarische Eilanden.

Geschiedenis Fuerteventura

FuerteventuraToen Jean de Béthencourt hier in 4015 landde om het eiland voor Spanje op te eisen zou hij volgens de overlevering hebben gezegd: “Wat een groot avontuur!”, “Que fuerte ventura!”. Maar misschien is Fuerteventura wel genoemd naar de sterke wind, ‘el viento fuerte’. Betancuria, een plaats in de bergen aan de westkant, is in elk geval naar de veroveraar genoemd. Deze heeft zijn handen overigens nog vol gehad aan de onderwerping van de inheemse inwoners.

In vroeger tijden was Fuerteventura vruchtbaarder dan het nu is. Er bestond toen ook een levendige handel in huiden van geiten op het eiland. Verder valt er weinig te melden over vele eeuwen moeizaam geploeter. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Fuerteventura even van zich spreken. Franco had de Duitsers in het geheim toestemming gegeven in het zuiden van Fuerteventura grote stukken land aan te kopen. Er waren geruchten dat vandaar Duitse onderzeeboten aan de oorlog meededen en enkele oorlogsmisdadigers naar Latijns Amerika zijn ontsnapt. Door het toerisme is Fuerteventura weer aan de vergetelheid ontrukt.

De belangrijkste badplaatsen op Fuerteventura

De van oudsher belangrijkste badplaatsen, Corralejo en Jandia, zijn dicht bebouwd en liggen bij de mooiste stranden. Sterk in opkomst is Caleta de Fustes, maar ook andere plaatsen worden voor het toerisme geschikt gemaakt. Daar kunnen appartementen worden gehuurd of op time-share bass worden gekocht.

Corralejo

CorralejoCorralejo en Playas de Corralejo, aan de noordoostpunt van Fuerteventura, vormen samen eigenlijk één vakantieoord. Het is populair bij Britten en Duitsers. Bij Playas de Corralejo zijn, aan de noordkant van het 10 km lange strand, twee grote hotels direct op het strand gebouwd. Het strand zelf heeft prachtige zandduinen als achtergrond. De ligging van de twee hotels, het Tres Islas en het Oliva Beach, vormt voor de hotelgasten een bron van vreugde, maar tast de schoonheid van de natuur enorm aan. Het duingebied is inmiddels tot beschermd natuurgebied verklaard. Vanaf de hotels strekken zich nog verder naar het noorden talloze appartementen uit. In Corralejo zelf speelde het leven zich vroeger af op het marktplein en in de haven. Tegenwoordig is het ook druk in het winkelcentrum, Centro Atlantico, in de hoofdstraat.

Jandia

JandiaMet de naam Jandia wordt meestal de strook van toeristencentra bedoeld die ten noorden van Morro del Jable langs het schitterende schiereiland Jandia bijna tot Tarajelejo loopt. Deze centra zijn en worden juist langs de kust gebouwd omdat hier het prachtige en uitgestrekte Playa de Sotavento ligt. Morro del Jable is aan beide zijden van een rivierbedding gebouwd. Jandia is heel snel gegroeid, er zijn veel appartementenhotels, winkelcentra en restaurants bijgekomen. Ook langs de hele weg die naar het zuiden van het schiereiland voert, staan nieuwe toeristencomplexen van in rijen opgestelde identieke huizen. Het landschap in het toeristengebied is nogal naargeestig, maar alles wordt goedgemaakt door het mooie strand. Voor sommige gedeelten ligt een zandbank, waardoor er een soort lagune ontstaat. Het strand is niet overal even breed, maar wel overal even goudkleurig, prachtig en rustig.

Caleta de Fustes

Caleta de FustesDeze toeristenenclave bij de 16e-eewse vesting Castillo de Fustes aan de oostkust heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De laagbouw doemt onverwacht op in het laag gelegen land. In de directe nabijheid van het kleine kasteel en de aangrenzende haven ligt een mooi complex, La Plaza del Castillo, met zwembad, appartementen, winkels, restaurants en cafés. Het veilige strand is bijzonder geschikt voor kinderen.

Tarajalejo

TarajalejoDit kleine vakantieoord is populair bij Spanjaarden. Er zijn slechts een paar hotels, maar wel veel appartementen. Het stand bestaat uit zwart zand, wat nogal ongewoon is op Fuerteventura. Van tijd tot tijd worden hier wagonladingen goudkleurig zand aangevoerd en gestort. Dit blijft dan liggen totdat er weer een sterke wind opzet.

Bezienswaardigheden op Fuerteventura

BetancuriaBetancuria

Van 1405, toen Jean de Béthencourt de plaats stichtte, tot 1834 was Betancuria de hoofdstad van het eiland. Het is eigenlijk een klein, nogal vervallen dorp. Het bezit echter wel enkele interessante bezienswaardigheden.

Iglesia de Santa Maria

Jean de Béthencourt was ook de stichter van deze kerk, die oorspronkelijk een kathedraal was. In 1593 werd zij door zeerovers verwoest. De herbouw vorerde maar langzaam, zodat zij nu een 18e-eeuws uiterlijk heeft. Het interieur van de kerk is eenvoudig. Er staat ondermeer een verguld hoogaltaar uit de 17e eeuw. Het plafond heeft versierde balken.

Museo de Arte Sacro

In de kelder van de woning van de kapelaan is het Museum voor Heilige Kunst gevestigd. Het bezit een aardige fotoverzameling van alle kerken op Fuerteventura, en verder altaarkleden, houtsnijwerk en andere kunstwerken. Er is slechts één persoon om de deuren van de kerk en het museum open te doen, zodat u misschien even geduld moet hebben.

Andere openbare gebouwen in Betancuria zijn het kleine Museo Archeologico en een Franciscanenklooster, althans de resten ervan. Ten zuiden van Betancuria, in het mooiste landschap van het eiland, hebben dorpjes zich in diepe dalen genesteld.

Gran Tarajal

Deze handels- en havenplaats aan de zuidoostkust is vooral van belang voor de export van tomaten. Gran Tarajal, waar het toerisme niet is doorgedrongen, is vanuit het noorden te bereiken via een dal met dadelpalmen, tamarisken en witte huizen, die het een Noord-Afrikaans tintje geven. Dat het eiland nauwe banden onderhoudt met Latijns Amerika blijkt wel uit straatnamen als Calle de Montevideo en de Zuid-Amerikaanse ritmes die in de cafés klinken.

Isla de Lobos

Vanuit Corralejo vaart een omgebouwde vissersboot naar dit eilandje 3 km buiten de kust van Fuerteventura. Vertrek om 10.00 uur en terugkomst om 16.00 uur. Op Los Lobos is geen millimeter schaduw te vinden. Wel kan er heerlijk gezwommen worden en het uitzicht is er prachtig. Aan de noordwestkant kunnen bij gunstige wind en zee door ervaren surfers halsbrekende toeren worden uitgehaald.

La Oliva

Dit stadje was tot de 19e eeuw de militaire basis van het eiland en vormt tegenwoordig het bestuurlijk centrum van het noorden. Aan het militaire verleden herinnert het Casa de los Coroneles (Huis van de Kolonels), ooit de zetel van de bevelhebber van het eiland Fuerteventura. Het uit de 18e eeuw daterende huis staat aan de rand van La Oliva en verkeert in vervallen staat. Het roomkleurige gebouw heeft een enorme zwartstenen toegangsdeur en balkons die met zwierig houtsnijwerk zijn versierd. Andere bezienswaardigheden zijn de 18e-eeuwse parochiekerk en het Casa del Capellán. De laatste is versierd met houtsnijwerk in de stijl van de Azteken.

Pájara

Dit is, op Betancuria na, de mooiste plaats van Fuerteventura. Het is er schaduwrijk, ordelijk en vol bloemen. Het allermooiste is de kerk. De gevel is versierd met op de Azteken geïnspireerde gebeeldhouwde rozetten en vuurspuwende dieren. De binnenkant van de kerk is al even mooi. Het plafond heeft verdiepte vakken en de altaarschermen zijn met eenvoudige bloemmotieven beschilderd.

Watersporten op Fuerteventura

surfen FuerteventuraWatersporten zijn erg populair op Fuerteventura. Zo komen er elk jaar in juli honderden surfers, windsurfers, kitesurfers en duikers naar het eiland, wanneer het als gastheer fungeert voor het door de PWA georganiseerde kampioenschappen windsurfen. Het evenement met snelheid en slalom vindt plaats in Sotavento in het zuiden. Op het eiland zijn meerdere gerenommeerde surfscholen gevestigd waar u lessen kunt volgen. Eveneens zijn er een aantal duikscholen gevestigd waar u duiklessen kunt volgen, maar ook duikapparatuur kunt huren.Fuerteventura Vakantie

Wanneer u op zoek bent naar een bruisend uitgaansleven of bezienswaardigheden moet u niet voor Fuerteventura kiezen, maar voor de toeristische trekpleisters Tenerife of Gran Canaria. Bent u echter op zoek naar rust en natuurlijke schoonheid dan is dit de place to be. Fuerteventura is een aangewezen biosfeer en de natuurlijke schatten zijn aanzienlijk; duinen, vulkanische landschappen, de oudste rotsen van de archipel, oude vissersdorpjes en de heilige berg van Tindaya. Het zou jammer zijn wanneer u tijdens uw vakantie alleen maar op het strand zou liggen en dit allemaal moet missen, er is zoveel meer te zien en te ontdekken.