Gran Canaria bezienswaardigheden

Gran Canaria bezienswaardigheden – Heb je een vakantie geboekt of ben je van plan om een Gran Canaria vakantie te boeken?

Dan is het zeker aan te raden om een auto te huren. Om te zien wat Gran Canaria te bieden heeft en een indruk te krijgen wat dit Canarische eiland aan bezienswaardigheden heeft, vind je hieronder enkele suggesties van de redactie.

Gran Canaria bezienswaardigheden

Las Palmas

Als geen andere stad op de Canarische Eilanden heeft Las Palmas de Gran Canaria, samen met Santa Cruz de Tenerife de gemeenschappelijke hoofdstad van de Autonome Regio, de allure van een metropool.

Met meer dan 365.000 inwoners is het een heuse grote havenstad, die op de smalle noordoostelijke kuststrook omhoog loopt langs de berghellingen en voor steeds weer nieuwe bouwkundige en culturele attracties zorgt.

Las Palmas de Gran Canaria heeft verschillende bezienswaardigheden en alles wat bij een moderne stad hoort: een historische oude stad met kathedralen, mondaine winkelstraten, knusse pleinen en een levendige culturele wereld met theaters en concerten, musea, galeries en festivals.

Als je wilt winkelen kom je in Las Palmas verschillende chique winkelcentra, prachtige boetieks en stoffige buurtwinkeltjes tegen. Ter ontspanning zijn er volop terrassen en restaurants plus het prachtige, gele, stedelijke zandstrand La Canteras.

Gran Canaria bezienswaardigheden – Het Noorden

Voor de typische Gran Canarische nederzettingen moet je naar het noorden van het eiland. De stadjes en dorpjes hier zijn eenzelvige boerengemeenschappen die niet afhankelijk zijn van het toerisme of van de rijkdom van Las Palmas. De kustweg gunt je spectaculaire blikken op het woeste noordwesten en op Tenerife in de verte.Het pittoreske Agaete Gran Canaria

Dit pittoreske stadje ligt in een zeer vruchtbare streek met plantages voor koffie en exotische vruchten. Dat dit hier allemaal kan groeien is te zien in het pronkstuk van de streek, de Huerto de las Flores (bloementuin), een tuin met tropische en subtropische planten. Huerto de las Flores is een klein, omsloten park in het centrum van het dorp. Openingstijden: van zonsopgang tot de schemeravond, de toegang is gratis. Op het stadsplein voor de grote kerk met zijn rode koepel zitten vaak “oude mannen” te doezelen op bankjes.

Puerto de las Nieves, de haven van Agaete is een winderige plek met een kleine promenade die uitkijkt op woeste klippen en een zwart kiezelstrand met vissersboten. De beroemde rotspunt hier in zee heet Dedo de Dios (vinger van God). Agaete ligt 41 km ten westen van Las Palmas.

De Kathedraal in Arucas

Kathedraal Arucas Gran CanariaEen hoge, neo-gotische kathedraal is het laatste wat je zou verwachten midden in een hagelwit Canarisch boerendorp. De bouw begon in 1909 als een uiting van de rijkdom van de stad en werd eind jaren zeventig voltooid.

De welvaart van het dorp steunt voor een groot deel op de productie van rum, die op alle Canarische Eilanden te koop is. In het Parque Municipal, een botanische tuin vlak bij de kerk, staat een beeld van de Guanche-koning Doramas. Arucas ligt 17 km ten westen van Las Palmas.

Galdar de vroegere hoofdstad

Deze drukke, alledaagse stad, de vroegere hoofdstad van het eiland, bezit verschillende bezienswaardigheden. Op het binnenhof van het stadhuis (alleen in de ochtend op werkdagen geopend) staat wellicht de oudste drakebloedboom van het eiland. Op het plein staat ook de Iglesia de Santiago de los Caballeros uit 1872, waarin vele mooie beelden staan.

Informeer naar de mogelijkheden om de Cueva Pintada te bezoeken. Een van de Gran Canaria bezienswaardigheden die een bezoek zeker waard is. De Cueva Pintada (geverfde grot) ten zuidwesten van de stad is een kleine Guanche-grot waarin geometrische figuren op de wanden zijn geschilderd. De grot is pas in 1873 ontdekt en is uniek voor de Canarische Eilanden.

Oosten van Gran Canaria bezienswaardigheden:

Het lijkt ongelooflijk dat er voorbij de zielloze autoweg aan de woeste oostkust leven is te vinden, maar slechts enige kilometers landinwaarts liggen prachtige dorpjes, een subtropisch begroeide barranco (ravijn), een bewoonde krater en de tweede stad van het eiland.

De Bandama vulkaan is 569 m hoog en heeft een geweldig uitzichtpunt met zicht in de krater en uitzicht richting Las Palmas. De nabijgelegen Golf Club de Bandama, 10 km ten zuiden aan Las Palmas, ligt er schitterend bij.

Barranco de Guayadeque

Het weelderige, spectaculaire ravijn van Guayadeque loopt van het centrum van het eiland naar de kust van Gran Canaria. Voor bezoekers begint hij echter geleidelijk bij Agüimes met bananenplantages en, wanneer de vallei dieper wordt, worden deze vervangen door palmen en wilde cactussen. Na 5 km zijn de Cuevas Bermejas (paarse grotten) te zien, het eerste teken dat er hier vroeger al een Guanche vesting was.

Tegenwoordig wonen hier moderne holbewoners die dieren hoeden en een grotkapel hebben gebouwd. Vervolgens stiigen de wanden tot 300 m hoogte en staat het hier in de lente vol paarse amandelbloesems. De weg eindigt na 3 km bij de Montana de las Tierras, met meer grotten.

Gran Canaria bezienswaardigheden – Spectaculaire uitzichten in het binnenland

Gran Canaria bezienswaardighedenEnkele Gran Canaria bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen liggen in het binnenland. Het midden van het eiland Gran Canaria was ooit een heilige plaats voor de Guanchen. Hun mythische rotsen, de Nublo en Bentaiga, domineren nog altijd het heroïsche bergland.

Adembenemend zijn de miradores (uitkijkposten) in dit gebied, waar je een fantastisch uitzicht hebt het over het hele eiland.

Bergdorp Artenara

Deze vredige en hagelwitte nederzetting is zeker het hoogste (1200 m) en vermoedelijk het spectaculairste dorp van het eiland. Het uitzicht over het ravijn vanuit restaurant Méson de Silla of vanaf het kerkplein is legendarisch. Minder bekend is het kleine grot-kerkje van het dorp, welke zeker een bezoek waard is. Artenara ligt op 18 km ten noordwesten van Cruz de Tejeda.

Niet missen: een bezoek aan Cruz de TejedaCruz de Tejeda is een druk kruispunt met allerlei kraampjes en barretjes. Hier, op 1490 m boven zeeniveau heb je een prachtig uitzicht op drie oriëntatiepunten in het landschap: de Roque Bentaiga, Roque Nublo en zelfs de Pico del Teide op Tenerife is vanuit Cruz de Tejeda te zien. Even verderop ligt het bergdorpje Tejeda op een pittoreske plek tussen de groene heuvels, 43 km ten zuidwesten van Las Palmas en 15 km ten noorden van Maspalomas.

Zie ook