Gran Canaria Vakantie

Misschien heb je nagedacht om een Gran Canaria vakantie te boeken of wil je meer weten over dit prachtige eiland, niet ver van Afrika.

Het eiland moet iets speciaals hebben om jaarlijks meer dan 3 miljoen toeristen te trekken, van wie velen keer op keer terugkeren. Deze unieke bestemming biedt vele onverwachte prikkels die te talrijk zijn om op te noemen. We geven hier 10 redenen om te kiezen voor een Gran Canaria vakantie.

Waarom kiezen voor een Gran Canaria Vakantie

1. Je kunt door de Sahara lopen zonder in de Sahara te zijn

Gran Canaria vakantie 1De Canarische Eilanden liggen vrij dicht bij Afrika. 140 km oceaan scheiden Lanzarote van de Westelijke Sahara. Door de unieke klimatologische omstandigheden op de Canarische Eilanden is er in enkele millennia tonnen Sahara zand op de archipel gewaaid. Het betoverende resultaat van dit natuurfenomeen zijn de duinen van Maspalomas.Volg de kust van Playa del Inglés tot de beroemde vuurtoren – de Faro de Maspalomas. Omgeven door een paar vierkante kilometer natuurlijk woestijnlandschap voelt het alsof je in de Sahara loopt, echter zonder de gekmakende hitte van de Sahara.

2. Voel je in de hemel in de bergen van Gran Canaria

Gran Canaria vakantie 2De hoogste top van het eiland Gran Canaria is de Pico de las Nieves. Hier kun je met regelmaat de oceaan van wolken aanschouwen. De oceaan van wolken beschrijven een natuurlijk schouwspel, waarin onder je voeten tot aan de horizon niets anders is dan dikke, witte wolken. Kijk in de verte naar het naburige eiland Tenerife, waar de Teide vulkaan door deze oceaan van wolken komt.

Als het bewolkt is langs de kusten van het eiland en regenachtig, ga dan eens met de auto naar de bergen. Zodra je een hoogte van 1500 meter bereikt zul je door de bewolking breken en de eerste stralen van de zon zullen je begroeten. Vergeet niet om de juiste kleding te dragen, want het is hier vaak veel koeler dan op de stranden.

3. Maar één seizoen het hele jaar door

Gran Canaria vakantie 3Zoiets als de vier seizoenen bestaan niet op Gran Canaria. Nou ja … de lokale bewoners ervaren wel een gevoel van winter. De winter betekent hier dat de temperatuur naar zo’n 20-23 graden daalt en de lokale bevolking houdt zich dan warm met een lange broek.

Als vakantieganger zul je het plaatselijke klimaat in de winter echter als warm ervaren.
Daarom kun je op Gran Canaria 360 dagen per jaar van de zomer genieten met milde temperaturen tussen 25 en 32 graden gedurende het jaar. De Canarische Eilanden gelden overigens als de plaats met het beste en meest stabiele klimaat in de wereld.

4. Je kunt je op enkele kilometers vergapen aan verschillende continenten

Gran Canaria vakantie 4Gran Canaria is een miniatuur continent en werd om zijn natuurlijke diversiteit door de UNESCO erkend als een Biosphere Reservaat. Dit maakt het een interessante bestemming, omdat het landschap binnen slechts een paar kilometer dramatisch verandert.

Naast de reeds genoemde Sahara en fascinerende bergen biedt Gran Canaria ook tropische stranden, dennenbossen, meer dan 60 meren, een groene long, evenals droge en stoffige steppen. En als je wilt ben je binnen slechts een uur rijden in een ander klimaat.

In de winter kun je zelfs genieten van vorst of sneeuw op de toppen van de bergen, terwijl de toeristen op de stranden in het zuiden van het eiland liggen te zonnebaden. Als je genoeg hebt van de vlakten in het zuiden van Gran Canaria, volg dan 40 minuten de snelweg naar het noorden naar Tafira. Hier vind je een groene natuurlijke oase, palmbomen en bloemen in alle variaties. En als je hier dan toch bent toch, ga dan ook naar de botanische tuin.

5. Bewonder planten die alleen voorkomen op de Canarische Eilanden

Gran Canaria vakantie 5In de genoemde botanische tuinen in Tafira zie je honderden inheemse planten die alleen op de Canarische Eilanden in de natuur voorkomen. Wanneer je een tour over het eiland maakt zul je deze unieke planten en bomen allemaal zien. Zonder bordjes zijn ze echter moeilijk te herkennen. In de botanische tuinen krijgen alle planten met bordjes een naam en wordt uitleg gegeven over de Canarische vegetatie.De “Jardin Canario” is niet hetzelfde als een typische botanische tuin, waar je in een half uur doorheen loopt en ondertussen verveeld naar een paar bloemen en struiken kijkt. Hier vind je een groot gebied met bossen, rotsen, meren, watervallen en talloze stenen paden naar de top van de vallei. Vol met inheemse planten en zelfs bomen die je nergens anders op deze planeet vindt.

Als je fysiek fit bent kun je de stenen paden naar de top volgen. Vanaf de top van de vallei heb je een prachtig uitzicht op dit groene paradijs. In de buurt van de top van de botanische tuin vind je een grotachtige overkapping, waar je op een stenen bank kunt genieten van de unieke sfeer. En alleen degenen die de tuin echt uitgebreid hebben bekeken zullen ergens in het struikgewas het graf van de stichter van deze tuin vinden.

6. Je allergieën en pijnen verdwijnen

Gran Canaria vakantie 6De Canarische Eilanden zijn een paradijs voor mensen die lijden aan verschillende ziekten. Redenen hiervoor is de nagenoeg ontbrekende industrie en dus nagenoeg geen luchtvervuiling. Hierdoor wordt het eiland in de Atlantische Oceaan de klok rond van frisse zeelucht voorzien.

Veel mensen met astma ervaren een verbetering van de ademhaling. Mensen met last van de spieren of reuma voelen zich op Gran Canaria veel beter door de gunstige temperaturen. Mensen met huidziekten zoals eczeem voelen ook een significante verbetering. Dit is natuurlijk geen medische informatie; het is de persoonlijke ervaring van duizenden bezoekers.

Dat is de reden waarom Gran Canaria niet alleen bekend staat als een vakantieparadijs. Veel ouderen uit noordelijke landen vestigen zich permanent op dit gezonde eiland voor een leven met minder pijn.

7. Een fantastische onderwaterwereld

Gran Canaria vakantie 7Water is een fundamenteel onderdeel van het leven op Gran Canaria, in het bijzonder de watersport. Surfen ver weg van de kust, begeleid door haaien of zelfs walvissen, is een onvergetelijke ervaring voor veel surfers. En soms krijg je zelfs orka’s te zien, als je een boottocht maakt om naar walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te kijken.

Snorkelaars en duikers vinden er een onvergetelijk onderwaterparadijs. Met steile kliffen die in de diepte vallen. Onderwatergraven in onpeilbare diepten, vulkanische grotten en onderwaterduinen met talloze wrakken. En natuurlijk een indrukwekkende hoeveelheid kleurrijke vissen en andere zeedieren. Het is een fascinerend overzicht van de meest prachtige onderwaterlandschappen.

8. Lokale Vruchten

Gran Canaria vakantie 8De eerste keer dat je een groentewinkel (geen supermarkt) bezoekt op Gran Canaria zul je waarschijnlijk je familie bellen om hen te vertellen hoe geweldig het ruikt naar vers fruit. Tomaten, bananen en mango’s hebben zo’n heerlijke geur dat je er het liefst meteen in wilt bijten.

Als je een Gran Canaria vakantie boekt moet je zeker een bezoek brengen aan een van de wekelijkse markten. Hier kun je vers fruit, groenten en vele andere lokale lekkernijen kopen. Let altijd op het etiket “Producto de Canarias”. Op de Canarische Eilanden kun je ook verse vis, lokale kaas en wijn proeven.

9. Zit op de voorste rij voor een spectaculair uitzicht op het heelal

Gran Canaria vakantie 9De nachten in Gran Canaria zijn vaak helder. Wolken zijn in het zuiden van het eiland zeldzaam, dus je hebt bijna altijd een prachtig uitzicht op onze Melkweg. Om die reden heeft de NASA een aantal observatieposten op de Canarische Eilanden, waaronder één aan de zuidkant van het eiland.

By the way: De signalen van de Apollo 11 missie werden als eerst ontvangen op Gran Canaria. Vanaf hier werden de woorden van Neil Armstrong: “Dit is een kleine stap ….” doorgezonden naar het Kennedy Space Center in de Verenigde Staten.

10. Een paradijs voor geschiedenisliefhebbers

Gran Canaria Vakantie 10Een paar honderd jaar geleden verliet Christopher Columbus Gran Canaria om een nieuwe wereld te ontdekken. Voor vertrek heeft hij in een kleine kapel in Las Palmas de Gran Canaria gebeden voor succes en een veilige reis.

Daarom is de hoofdstad van Gran Canaria bezaaid met herinneringen aan Columbus en er zijn veel historische gebouwen. Neem ook eens deel aan een historische rondleiding door de oude stad Vegueta. Gran Canaria kan bogen op een rijke geschiedenis die kan worden ervaren in de vele musea op het eiland.

Overigens woont men tegenwoordig nog graag in de grotwoningen, zoals de voorouders, de Guanches. Sommige van deze grotten kun je op het eiland bezoeken. Zoals je ziet zijn er veel grote mysteries op dit kleine eiland te ontdekken. En als je dat nog niet hebt gedaan, dan is het tijd om een vlucht te boeken. En wie weet … veel mensen die hebben genoten van een Gran Canaria vakantie willen hier voor altijd blijven.