Gran Canaria

Gran Canaria – het Canarische eiland met brede stranden en een uitgebreid nachtleven.
[two_columns_1]

[/two_columns_1] [two_columns_2][/two_columns_2]
Gran Canaria is na Tenerife de grootste toeristische trekpleister van de Canarische Eilanden. Duitsers vormen met een miljoen vakantiegangers per jaar bijna een derde van de toeristenstroom en staan daarmee voor de Engelsen en Spanjaarden van het vasteland op de eerste plaats van buitenlandse bezoekers, maar ook steeds meer Nederlanders kiezen voor Gran Canaria als vakantiebestemming.

Gran Canaria Vakantie

Gran CanariaHet gros van de vakantiegangers concentreert zich in de moderne hotels en appartementencomplexen in het zuiden van Gran Canaria. Afgelegen idyllische stranden treft u hier zelden aan. Maar wie een combinatie van een strandvakantie en andere activiteiten op prijs stelt kan ontspanning vinden aan de goed onderhouden stranden, genieten van het prachtige duinlandschap van Maspalomas, gebruik maken van een ruim sportief aanbod en heerlijk uitgerust het nachtleven op Gran Canaria verkennen.

Ook de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria, verheugt zich in een groeiende populariteit. Hier lokken goede hotels, appartementen en pensions, het witte zandstrand ‘Las Canteras’, prachtige winkels en een breed cultureel aanbod voor de vakantiegangers.

Geschiedenis Cran Canaria

Gran Canaria geschiedenisJean de Béthencourt veroverde in 1405 Lanzarote, Fuerteventura en El Hierro voor de Spaanse kroon. Het lukte hem niet ook Gran Canaria te onderwerpen. Pas in 1478 werd de volgende poging ondernomen, door Juan Rejó>n. Hij stichtte Ciudad Real de Las Palmas (koninklijke Stad van de Palmen). Gran Canaria werd in die tijd geregeerd door Guanche koningen of ‘quanartemes’. Zij waren de leiders van het heftige verzet tegen de Spanjaarden. Liever gooiden de Guanchen zich van de rotsen dan dat zij zich overgaven. In 1483 hadden de Spanjaarden eindelijk hun gezag op het hele eiland gevestigd. Het eerstvolgende belangrijke jaar is 1492. Columbus gebruikte Gran Canaria toen als stopplaats op zijn ontdekkingsreis naar de Nieuwe Wereld.

In de 16e en 17e eeuw genoot het eiland Gran Canaria van groeiende welvaart, dankzij zijn geografische ligging van Amerika, Afrika en Europa, en de export van suiker en wijn. Een nadeel hiervan was dat het vaak werd aangevallen door zeerovers. Las Palmas was hun meest geliefde doel. Toen er eenmaal forten en stadsmuren waren gebouwd kostte het nog de grootste moeite om hen tegen te houden. In 1927 werden de Canarische Eilanden in twee provincies verdeeld. Las Palmas werd toen de hoofdstad van de oostelijke provincie, waartoe behalve Gran Canaria ook Lanzarote en Fuerteventura behoren.

Las Palmas – de hoofdstad van Gran Canaria

Gran Canaria Las PalmasLas Palmas is een levendige, drukke stad en zowel zakencentrum als havenstad en vakantieoord. In Las Palmas nam Columbus enige tijd rust tijdens zijn eerste ontdekkingsreis, in Las Palmas zijn de oudste historische gebouwen van de Canarische Eilanden te zien, in Las Palmas speelt zich het culturele leven van het eiland af. De stad bestaat uit twee gedeelten; het strand en de haven aan de ene kant en de oude stad aan de andere kant. Beide delen hebben zich zo uitgebreid, dat zij elkaar halverwege ontmoeten. Waar in de stad geen plaats meer voor was, bevindt zich op uit zee gewonnen land en in een nieuwe stad op de heuvels achter Las Palmas.

Op een tocht van het ene naar het andere gedeelte doet u de interessantste wijken aan. Beste beginpunt is de haven, waar het altijd gonst van bedrijvigheid. Ten westen van de haven strekt zich vanaf het smalste puntje van het schiereilandje La Isleta het 2 km lange Playa de las Canteras uit. Op de boulevard bevinden zich ontelbare cafés, restaurants, winkels en hotels. Dit is de belangrijkste toeristenwijk van Las Palmas. In de wijk Santa Catalina bij de havenligt het Santa Catalinapark, waar het overdag geanimeerd toegaat op de terrassen en bij de kiosken. Meer naar het westen ligt het parlementsgebouw en ten zuiden daarvan de belangrijkste winkelstraat, de Avenida de Mesa y Lopez. Hier zijn niet alleen gespecialiseerde winkels te vinden, maar ook warenhuizen als El Corte Inglés. Het strand direct rechts van deze wijk, die Las Alcaravaneras heet, ligt zo dicht bij de haven, dat het er niet bepaald aangenaam toeven is.

Wanneer u verder naar het zuiden gaat, via de tuinen en parken van de welvarende villawijk Ciudad Jardin komt u bij het Parque Doramas uit. In deze oase van enorme palmbomen en fonteinen bevinden zich het 5-sterrenhotel Santa Catalina, het Néstor Museum en het Pueblo Canario (Canarisch Dorp). Van hieruit kunt u via drukke straten naar het Parque Telmo lopen, waar oude drakenbloedbomen staan. Het park vormt de grens van het voetgangersgebied van de winkelbuurt Triana. De bouwstijl van de gebouwen loopt uiteen van Spaans koloniaal tot modern. Een wandeling van 5 minuten over de Mayor de Triana en de Guiniguada voert u naar het oude stadsdeel Vegueta. Hier staan alle interessante historische monumenten van de stad.

Bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria

Gran Canaria Casa de ColónCasa de Colón

Het Huis van Columbus is een mooi 15e-eeuws gebouw. Het was de residentie van de eerste gouverneur van het eiland Gran Canaria, Pedro de Vera. Columbus bracht hier in 1492 enige tijd door om zijn eerste reis naar Amerika voor te bereiden. Ook in 1493 verbleef hij op Gran Canaria. Het huis is tegenwoordig een museum. Behalve voorwerpen die zijn reizen en ontdekkingen in de Nieuwe Wereld illustreren zijn er schilderijen uit het Prado in Madrid te bewonderen.

Gran Canaria Casa Museo Casa Museo de Pérez Galdós

Dit is het geboortehuis van Benito Pérez Galdós, een Spaanse schrijver. Hij werd er in 1843 geboren en stierf er in 1920. Hij was een onvermoeibaar strijder voor sociale rechtvaardigheid. De benedenverdieping is nu een bibliotheek en lezingenzaal. In het museum worden persoonlijke bezittingen van de schrijver tentoongesteld. Ook zijn dodenmasker is er te zien.

Gran Canaria Castillo de la LuzCastillo de la Luz

Dit is een fort dat in 1494 door Alonso Fajardo werd gebouwd om de aanvallen van Franse, Hollandse en Engelse zeerovers op Gran Canaria af te slaan. Het ligt naast de vissershaven Puerto de la Luz en is het oudste monument van Gran Canaria. Het is nu in gebruik als cultureel centrum. Er worden tentoonstellingen, lezingen en concerten gehouden.

Gran Canaria CatedralCatedral de Santa Ana

De kathedraal staat aan het Plaza de Santa Ana, tegenover het stadhuis. Met de bouw ervan werd aan het einde van de 15e eeuw begonnen. Pas in de 20e eeuw was het kerkgebouw af. Tot de kunstschatten in de kathedraal behoren werken van Canarische kunstenaars en ambachtslieden als de 18e-eeuwse goudsmid José Eugenio en de beeldhouwer José Lujá>n Pérez. Het museum van de kathedraal bevat vele andere voorbeelden van kerkelijke kunst en, vreemd genoeg, Frans porselein.

Gran Canaria ErmitaErmita de San Antonio Abad

Dit is een kerkje uit de 18e eeuw, dat is gebouwd op de plaats waar de eerste kerk van Las Palmas stond. Columbus ging hier naar de mis voordat hij aan zijn eerste reis naar de Nieuwe Wereld begon. De oude straten en pleinen in de omgeving van het kerkje zijn erg mooi.

Gran Canaria Museo CanarioMuseo Canario

In dit museum bevindt zich de grootste verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Guanchen. Er zijn ondermeer gereedschappen te zien, aardewerk en “pintaderas’ (stempels van terracotta). Verder worden er plattegronden getoond die in de 16e eeuw werden gemaakt door Leonardo Torriani en staan er modellen van Guanchen en hun dorpen. In een grote zaal kunnen stapels schedels en beenderen worden bekeken. Dat de Guanchen meesters waren in het balsemen is te zien aan de mummies die in vitrines worden getoond.

Gran Canaria Pueblo CanarioPueblo Canario

De Pueblo Canario toont hoe een Canarisch dorp er vroeger uit zag. Het werd ontworpen door de Canarische schilder Néstor de la Torre. Het is een aardige plek om sangria te drinken, souvenirs te kopen en naar uitvoeringen te kijken van volksdansen en volksliedjes. Op zondagochtend is er altijd een drukbezochte postzegelmarkt.

Gran Canaria IsletaIsleta

De steile klim naar de hoogste, al uit de verte zichtbare top (239 m) aan de noordelijke rand van de stad is leuk voor echte wandelaars. Vanaf de top van de met een houten kruis getooide rots ontrolt zich een majestueus panorama over de stad, de haven en de zee rond Gran Canaria.

Folklore Gran Canaria

Gran Canaria Lucha CanariaHet Canarisch worstelen werd vermoedelijk al door de Guanchen beoefend. Twee worstelaars, telkens één uit de twee twaalftallen, nemen het op een zandterrein tegen elkaar op, waarbij de tegenstander tegen de grond dient te worden gewerkt. Alle lichaamsdelen, behalve de voeten, mogen hierbij worden gebruikt. De omgeslagen pijpen van de korte broeken worden stevig vastgepakt. Na maximaal drie ronden wint het team met het geringste aantal uitgeschakelde worstelaars. De volkssport, Lucha Canaria, ontbreekt op geen enkel volksfeest op Gran Canaria. In Las Palmas vinden wedstrijden plaats in het Estadio López Socas.

De populairste badplaatsen op Gran Canaria zijn

Playa del Inglés – Maspalomas – Arguineguin – San Agustin – Playa Meloneras – Puerto Rico

Ecotoerisme Gran Canaria

Landkaart Gran CanariaDaarnaast ontwikkelt zich op Gran Canaria voor individuele vakantiegangers het ecotoerisme steeds meer. Je verblijft daarbij doorgaans in gerenoveerde finca’s die over het eiland verspreid liggen, vooral in het groene noorden. Je kunt daar uitgebreide fietstochten en wandelingen maken, bijvoorbeeld door het pijnboomwoud van Tamadaba.

Traditionele gebouwen met balkons van houtsnijwerk en rijkversierde kerken zijn bewaard gebleven in dorpen als Gáldar, Teror en Telde.De reisorganisatie Eliza was Here heeft op Gran Canaria een uitgebreid vakantieaanbod met bijzondere accommodaties. Deze ANVR en SGR gecertificeerde reisaanbieder heeft zich gespecialiseerd in ecotoerisme en platteland-toerisme.

De schoonheid van Gran Canaria dient zich vooral aan in de centrale bergregio met de 1949 meter hoge berg Pico de las Nieves en de 1817 meter hoge berg Roque Nublo. Deze steile rotsformaties, die als het ware oprijzen uit de grond, waren voor de oerbewoners van de Canarische Eilanden heilig. Tegenwoordig fascineren ze de toeristen vooral als schitterende fotografische objecten. Diepe ravijnen (barrancos) en de spiegelende watervlakten van moderne stuwmeren verhogen de charme van deze adembenemende bergwereld op Gran Canaria.

Vliegen van en naar Gran Canaria

De meeste buitenlandse bezoekers komen aan op de luchthaven Aeropuerto de Gando in het oosten van het eiland. Het vliegveld, dat 22 km van de hoofdstad ligt, is de draaischijf van het internationale en binnenlandse (Canarische) luchtverkeer en beschikt over alle service die een moderne luchthaven kan bieden. Zo kunt u o.a. vliegtickets boeken naar de (buur)eilanden Tenerife, Lanzarote en Fuerteventuera, tevens beschikt de luchthaven over bankfilialen, taxfree winkels en autoverhuurders.

Een goede snelweg verbindt Aeropuerto de Gando met de hoofdstad en de zuidelijke toeristische badplaatsen. Stadsbussen rijden zowat om de twintig minuten naar de hoofdstad en naar het zuiden, taxi’s staan gereed om u naar uw vakantiebestemming te brengen.

Vakantie accommodaties – van luxe Hotel tot Finca

Het merendeel van de vakantiegangers kiest voor een pakketreis naar een van de 3-, 4- of 5-sterren hotels, appartementen, aparthotels, finca’s of bungalowparken in het zonovergoten zuiden van Gran Canaria. Het is dus niet verwonderlijk dat die hotels en appartementen en bungalowcomplexen bij de stranden in het hoogseizoen meestal zijn volgeboekt.

Ben je dus van plan om op vakantie te gaan, ga dan voor een vroegboekvakantie of een last minute vakantie, je betaalt minder wanneer je profiteert van hoge vroegboekkortingen of lage last minute vakantieaanbiedingen. Je kunt tijdens je vakantie eenvoudig op het strand gaan liggen zonnen en heerlijk niets doen, maar je kunt ook gebruik maken van de omvangrijke amusementsprogramma’s in de hotels en appartementencomplexen of gaan sporten. Het aanbod is uitgebreid op het eiland, zo zijn er mogelijkheden om te duiken, windsurfen, kitesurfen, waterskiën, paardrijden en golfen, maar ook tennis, squash, mountainbiken en volleybal kunnen worden beoefend.

Internationaal uitgaansleven

Op het populaire Gran Canaria heeft zich een levendig internationaal uitgaansleven ontwikkeld. Ben je eenmaal op vakantie, dan ontdek je snel dat je in de hotels en appartementencomplexen comfortabel kunt verblijven en dat veel hotels en bungalowparken worden overwoekerd door de kleurenpracht van goed onderhouden, subtropische tuinen.

Natuurlijk zijn er hotels en appartementen die zich positief onderscheiden van de rest. In dit verband selecteren wij op onze website alleen de beste hotels en appartementen van de beste reisorganisaties. Zo kun je eenvoudig een goedkope vakantie boeken naar dit Canarische eiland. Wil je genieten van het uitgebreide uitgaansleven, boek dan een vakantie naar de populaire badplaatsen Playa del Inglés, Maspalomas, Arguineguin, San Agustin of Playa Meloneras, waarbij de voorkeur uitgaat naar de badplaatsen Playa del Inglés en Maspalomas.