Canarische Eilanden? Vind uw ideale Vakantie hier!

De Canarische Eilanden liggen in de subtropen, ten noorden van de Kreeftskeerkring tussen de 13e en 19e lengtegraad en de 27e en 30e breedtegraad. Vlakbij, in het oosten, strekt zich op het Afrikaans continent de grootste woestijn ter wereld uit, de Sahara.De Canarische Eilanden zijn geografisch gezien weliswaar een deel van Afrika, maar politiek behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje. Ze liggen voor de zuidwestkust van Marokko in de Atlantische Oceaan en worden omspoeld door de koude golfstroom, die de eilanden in zuidwestelijke richting passeert.

De kortste afstand tot Afrika bedraagt ca. 100 km (oostkust Fuerteventura ), de langste zo’n 520 km (westkust La Palma ). Van oost naar west telt de Canarische archipel zeven hoofdeilanden: Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en EI Hierro. Daarnaast zijn er vier tot beschermd natuurgebied verklaarde kleinere eilanden: Alegranza, Montaîia Clara, Graciosa en Los Lobos.

Canarische eilandenBovendien zijn er vooral in de buurt van de branding van de grote eilanden verscheidene onbewoonde rotseilandjes, die worden bevolkt door vogels of, zoals de onder biologen beroemde Roques de Salmor voor EI Hierro, waar reuzenhagedissen leven.

De Canarische Eilanden werden aan het einde van de jaren vijftig een internationale vakantiebestemming. Sindsdien zijn deze Spaanse eilanden, bij de inwoners van Noord-Europa synoniem geworden aan het zonnetje in de winter.

Tegenwoordig verwelkomen de eilanden jaarlijks meer dan tien miljoen toeristen. Vooral nu veel winterzon bestemmingen zoals Egypte niet veilig zijn en uit de gratie zijn bij veel vakantiegangers.

Ondanks deze populariteit is de eilandengroep voor veel mensen nog erg onbekend. Zelfs het noemen van de namen van de zeven eilanden, met uitzondering van Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote, levert al problemen op.

De Canarische Eilanden zijn zo populair omdat een groot aantal mensen er van een simpele ‘zon-en-vertier’-vakantie komt genieten, waardoor sommige plaatsen een wildgroei van beton vertonen, met alle Noord-Europese culturen door elkaar.

De hele eilandengroep typeren op grond van twee of drie toeristencentra is echter even absurd als heel Spanje beschrijven aan de hand van een handvol abnormale costa’s.

Canarische Eilanden – Achter de Stranden

Zonvakantie Gran CanariaAchter de stranden zal zelfs de strengste reiscriticus veel moois kunnen aanbevelen. Het landschap op al deze vulkanische eilanden is spectaculair: van lichtgroene, beboste valleien tot verschroeide, nog immer rokende maanlandschappen, van smalle ravijnen tot sneeuwtoppen en woestijnachtige zandduinen.

Bijzondere Natuur op de Canarische Eilanden

Vier van de tien Spaanse nationale parken bevinden zich op de Canarische Eilanden, hetgeen aangeeft dat de natuur hier niet altijd ondergeschikt is aan het toerisme. Culturele, historische en etnische bezienswaardigheden zijn er niet veel, maar er is meer dan genoeg om tijdens een verblijf van twee weken van te genieten.

Er zijn grotten van de oorspronkelijke bewoners die erop wachten om ontdekt te worden. in de steden bevinden zich mooie musea en galeries en er zijn fraaie voorbeelden van Spaanse kolonialistische architectuur te zien in steden die niet volledig door het toerisme zijn aangetast.

Ook de folklore en het erfgoed van het eiland is nog altijd aanwezig – wilt u Canariërs op hun best zien, bezoek dan een fiësta. Het is gemakkelijk om de ‘echte’ Canarische Eilanden te zien. Stap gewoon van het strand af, rijd weg van de badplaatsen en kijk om je heen. Je zult versteld staan.

De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote en zes zeer kleine eilanden en liggen 96 tot 304 km voor de noordwestkust van Noord-Afrika. Het oostelijkste eiland (Fuerteventura) en het westelijkste eiland (El Hierro) liggen 496 km van elkaar. De eerste halte ten westen van El Hierro is Amerika.

Om historische redenen behoren de Canarische Eilanden aan Spanje, al ligt de Spaanse kust 1120 km noordelijker. Geografisch gezien behoren ze echter tot de grotere eilandengroep Macaronesia (de Gelukzalige Eilanden), die bestaat uit de Azoren, Madeira en de Kaapverdische Eilanden. Al deze vulkanische eilanden hebben dezelfde topografische en natuurlijke kenmerken.

Canarische Eilanden – Bijzondere eilanden

De Canarische Eilanden zijn van vulkanische oorsprong en bezaaid met vulkanische toppen. Sommige zijn overwoekerd, andere kaal, en op Lanzarote en La Palma smeulen de vulkanen onder de grond zelfs nog.

Zonvakantie La GomeraTenerife is het grootste eiland met een oppervlak van 2057 km2 en een bevolking van gemiddeld 700.000 inwoners. Wat opvalt is de Pico del Teide, met 3718 meter de hoogste berg op de Canarische Eilanden en zelfs van heel Spanje. Het bergachtige noordoosten en -westen van het eiland zijn weelderig begroeid, de zuidkusten zijn dor.

Het tweede eiland m.b.t oppervlakte is Fuerteventura met een oppervlakte van 1731 km2. Met slechts gemiddel 50.000 inwoners heeft dit Canarische eiland de geringste bevolkingsdichtheid. Fuerteventura is tevens het oudste eiland en geografisch gezien het minst interessant. De meeste vulkanen zijn op Fuerteventura in 20 miljoen jaar tot heuveltjes afgebrokkeld en het eiland is bijna helemaal kaal. De stranden behoren op dit Canarische eiland tot de mooiste en grootste van de eilandengroep.

Gran Canaria meet 1532 km2 en heeft de meeste inwoners (gemiddeld 800.000) van alle Canarische Eilanden, waarvan ongeveer een derde in Las Palmas woont. Gran Canaria heeft een klassiek vulkanisch profiel met een aantal bergen, waarvan de Pico de las Nieves 1949 meter hoog is. Het noorden is natter en koeler dan het dorre en warme zuiden. Gran Canaria is samen met Tenerife de populairste vakantie bestemming binnen de Canarische Eilanden.

Lanzarote en La Palma lijken op elkaar qua omvang – respectievelijk 795 km2 en 728 km2 en qua bevolking gemiddeld rond de 70.000. Ook het zuiden van Lanzarote is erg droog. In de 18de eeuw werd het verwoest door lava-uitbarstingen die een fantastisch maanlandschap achterlieten, waar zelfs de eerste astronauten hun training ondergingen. Het noorden is relatief groen en bergachtig.

La Palma heeft een grote centraal gelegen bergketen (cumbre) die van noord naar zuid loopt, met als hoogtepunt een grootse krater of caldera. Dit is het groenste eiland en naast de Barranco del Infierno op Tenerife de enige plaats met natuurlijk stromend water.

La Gomera meet ongeveer de helft van Lanzarote en La Palma (375 km2) en heeft gemiddeld 16.000 inwoners. Het is evenals Gran Canaria koepelvomig en kent ook verschillende weertypen in het noorden en zuiden. Centraal ligt een in mist gehuld plateau met een dicht laurierwoud.

Het laatste en kleinste eiland is El Hierro van slechts 277 km2 en gemiddeld 10.000 inwoners. Het is halfrond gebogen van voren en als de zee zich zou terugtrekken en het halfrond werd doorgetrokken, dan zou een enorme ingeklapte krater te zien zijn. Het landschap is groen en gevarieerd, maar niet zo dramatisch als de andere westelijke eilanden.

Canarische Eilanden – En zijn Vulkanen

Actieve vakantie TeideBezoek je de Canarische Eilanden dan kun je er niet omheen, de vulkanische eilanden. De Canarische Eilanden zijn vulkanische eilanden die ontstonden toen gesmolten gesteente en as zich met geweld een weg zochten door de aardkorst en de zeebodem, en kegelvormige eilanden schiepen, vaak met diepe ravijnen

Het eerste Canarische eiland, dat zo’n 20 miljoen jaar geleden verscheen, was Fuerteventura. Lanzarote ontstond ongeveer vier miljoen jaar later, gevolgd door Gran Canaria na nog eens twee miljoen jaar. De andere eilanden verschenen in de loop van de daarop volgende dertien milloen jaar.

De aard van het vulkanische landschap hangt af van het tijdstip en de kracht van de laatste eruptie en van de mate van erosie en begroeiing. Weinig plaatsen ter wereld zijn zo spectaculair als de maanlandschappen op Tenerife en Lanzarote.

Op de Canarische Eilanden is een potpourri van culturen te vinden. Op de grote eilanden leven boeren, stadsmensen op een paar kilometer afstand van elkaar. Toch hebben veel Canariërs hun eiland nog nooit verlaten en is het verschil tussen Las Palmas en El Hierro verbijsterend groot. Wat is dan het culturele verband dat deze onsamenhangende gemeenschap bijeen houdt, zo het al bestaat?

De Spaanse cultuur

Lanzarote TimanfayaDe eilanders spreken Spaans en zien er Spaans uit, maar zijn ze dat ook? Een inwoner uit Las Palmas vindt misschien van wel, een boer op Lanzarote mogelijk van niet. Met name onder Franco waren de Canarische Eilanden een’vergeten deel van Spanje’.

Canarisch separatisme is vaak een twistpunt en onderwerp van graffiti, maar staat niet op de politieke agenda. De eilanden zijn wel autonoom. Dit komt goed uit voor de bananentelers, die 90 procent van hun oogst aan het Spaanse vasteland verkopen.

Aan de populaire aspecten van de Spaanse cultuur, zoals stierenvechten en flamenco, doen de Canariërs niet mee, maar Spaanse fiësta’s wel. Het carnaval op Tenerife wordt beschouwd als het beste na dat van Rio de Janiero en New Orleans. Tijdens dit feest komt ook de Zuid-Amerikaanse invloed op de eilanden naar boven. Het café leven, de siësta en voetballen zijn andere Spaanse passies.

Canarische rivaliteit

De twee hoofdsteden, Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife, betwisten elkaar voortdurend de beste banken, de beste haven, de beste hotels, appartementen, toeristische faciliteiten enzovoort te hebben. De andere eilanden worden niet voor vol aangezien en vooral la Gomera is het onderwerp van vele moppen en grappen.

De afgelopen jaren zijn de Canarische Eilanden even bekend geworden als de Spaanse costa’s als het om goedkope zon-, zee- en strandvakanties voor het hele gezin gaat. Voor zulke vakanties kunt u met name terecht in de zuidelijke badplaatsen op Tenerife en Gran Canaria en in sommige delen van Lanzarote en Fuerteventura.

Elders op de eilanden vindt u weinig vakantiefaciliteiten voor gezinnen, verrassend weinig zandstranden en als u de zuidkusten verlaat kunt u zelfs niet altiid op de zon aan. Hier komen dus minder mensen, wat sommige vakantiegangers juist heel prettig vinden.

Welk Canarisch eiland kiezen?

Gran CanariaAls u een sociaal type bent, graag onder landgenoten verkeert en in hetzelfde soort bars als thuis wilt zitten drinken, dan moet u naar de bovengenoemde badplaatsen. De bezienswaardigheden van elk eiland kunnen wel tijdens georganiseerde excursies worden bezichtigd. Een auto huren is niet nodig.

De keuze tussen Gran Canaria en Tenerife is moeilijk. De eerste bestemming heeft mooiere stranden, de tweede meer attracties. Als u de zuidkanten van de twee grote eilanden te commercieel vindt, is Lanzarote misschien een beter idee.

Fuerteventura is een eiland voor liefhebbers van strand en watersport. Verder is er weinig te doen of te zien. Houdt u meer van eenzame wandelingen, landschappen en rustige, lokale bars, dan zijn de kleinere eilanden misschien iets voor u, al is El Hierro voor de meesten iets te rustig.

Natuurlijk kunt u ook voor een combinatie van rust en luxe kiezen. Er is een handvol luxe hotels op La Gomera en La Palma, ideaal voor een ecologische terug naar-de-natuur-vakantie. U kunt ook op een van de grotere eilanden een appartement huren op de nodige afstand van de toeristenoorden. Goede accommodatie is gemakkelijker via onze site te vinden als u wilt kunnen rondreizen.

Van eiland naar eiland

Op de Canarische Eilanden is ‘islandhopping’ minder gebruikelijk dan op de Griekse eilanden, vooral als gevolg van de grotere afstanden, de geheel verzorgde vakantiereizen en het opgepoetste beeld van de Canarische Eilanden, dat avontuurlijker toeristen afstoot. Het doorsnee aanbod gaat niet verder dan dubbele bestemmingen. Tenerife-La Gomera en Lanzarote-Fuerteventura zijn de favoriete combinaties, daar ze op een afstand van maar 35 minuten varen van elkaar liggen.

Per vliegtuig zijn alle eilanden in 45 minuten te bereiken. De vluchten gaan via Gran Canaria richting de oostelijke eilanden en via Tenerife (Los Rodeos luchthaven) richting westelijke.

Alle eilanden hebben een eigen vliegveld (sommige vluchten binnen het eiland starten vanaf La Gomera). De prijzen zijn redelijk, de wachttijd kort en het is een goede manier om de kleinere eilanden in een dag of twee te bekijken, voordat u besluit ergens langere tijd te blijven.

Het weer op de Canarische Eilanden

De invloed van de koude golfstroom en de daarbij behorende passaatwinden zorgen ervoor dat de Canarische Eilanden een gematigder weersverwachting hebben dan de nabijheid van de Sahara met zijn hoge temperaturen zou doen vermoeden. De langste tijd van het jaar van april tot eind oktober waait er een gestage noordoostelijke wind.

Op de Canarische Eilanden, waar bergen in de weg staan, vormen zich aan de loefzijde met de aanlandige windzijde, tussen de 500 en 1500 m wolken. Tijdens die periode verdichten deze wolken zich in de loop van de dag en zorgen op grote hoogte voor nevel, een beetje neerslag en koelte. Aan de aflandige (zuid)kant lossen de wolken, die over de bergrug worden geduwd, zich doorgaans snel weer op, zodat hier bijna elke dag de zon schijnt.

Deze verschillen zijn bijvoorbeeeld op Tenerife goed te merken. Terwijl de weersverwachting in het zuiden meestal zonnig is, heeft de noordkant van het eiland vaak bewolking door de invloed van de grootste berg (El Teide) van Spanje.

Canarische Eilanden – het hele jaar door

In de kuststroken, die door de toeristenindustrie worden aangeprezen, blijft de weersverwachting ’s zomers en ’s winters zacht. Als vuistregel geldt dat de zuidzijde van de eilanden meestal warmer en droger is dan de noordzijde. Dit aangename weertype in de herfstmaanden september, oktober en november zorgt ervoor dat vooral de eilanden Tenerife en Gran Canaria populaire herfstvakantie bestemmingen zijn.

In de wintermaanden december, januari, februari en maart komen de eilanden soms in de invloedssfeer van de westenwinden, waardoor de weersverwachting wat onbestendiger wordt. Tussen november en februari regent het vaker, maar ook dan meestal aan de noordkant van de eilanden en in de hogere gedeelten. Lanzarote en Fuerteventura zijn met hun relatief lage bergen de droogste eilanden in de wintermaanden en behoren hiermee tot een favoriete winterzon vakantiebestemming.Lente- en zomermaanden Canarische Eilanden
Gran Canaria VakantieVanaf april, begin mei stijgen de temperaturen op de eilanden weer langzaam richting gemiddeld 23 graden. De zuidzijde verheugt zich zelfs ’s zomers in een constante zeebries, die voor een aangename temperatuur van gemiddeld 25 graden zorgt.

Op de eilanden is het dan ook in de zomermaanden juni, juli en augustus niet zo heet als aan bijvoorbeeld de Spaanse en Turkse zuidkusten, waar temperaturen van gemiddeld 35 + geen uitzondering zijn. Toch kan het soms heet worden midden in de zomermaanden, als de (hete) wind uit de Sahara zijn weg vindt naar de Canarische Eilanden.

Deze Spaanse eilanden zijn eigenlijk heel bijzonder door hun eigenzinnige klimaat, waar zon en sneeuw dicht bij elkaar liggen. Zo ligt u in Playa las Americas in de zon en valt er op de Pico del Teide (3717 m) ’s winters boven de 1800 m sneeuw, evenals op de Pico de las Nieves (1949 m), de ‘Sneeuwtop’ midden op het eiland Gran Canaria.