Kleine eilanden

Wat hebben de kleine eilanden El Hierro, La Gomera en La Palma te bieden? De Canarische Eilanden worden beschouwd als “eilanden van de eeuwige lente”. Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote zijn populair bij toeristen, maar ook de drie kleine eilanden hebben veel te bieden, waaronder prachtige fiets- en wandelroutes en een keuken, die het beste van de zee en de bergen combineert, mar y montaña, in het Spaans.

De kleine eilanden – El Hierro, La Gomera en La PalmaKleine eilanden fietsenMet een tour- of racefiets bent u beter af op de grotere eilanden zoals Lanzarote. Voor mountainbikers echter zijn de steile paden op de kleine eilanden El Hierro en La Gomera een genot, voor gevorderde en fitte fietsers is ook La Palma aan te bevelen. U kunt kiezen voor tochten door het terrein, tussen de vulkanische kraters door, maar kunt ook gezellig over bredere wegen door de Canarische dennenbossen fietsen. Wanneer u over het fijnkorrelige lavazand fietst moet u oppassen dat u er niet in wegzakt. U kunt dan het beste uw gewicht zo ver mogelijk naar achteren verplaatsen, zo ver mogelijk van het stuur. De achterrem is in deze situatie ook belangrijker dan de voorrem.

Kleine eilanden natuurlijke zwembadenDe zwarte lava stranden op La Palma hebben ook hun aantrekkingskracht, evenals de door de rotsformaties gevormde bekkens die als “natuurlijke zwembaden” bescherming bieden tegen de branding. Altijd in beeld is de hoogste piek van La Palma, de 2.400 meter hoge “Roque de los Muchachos”. De uitbarsting van de San Juan vulkaan in 1949 heeft een zeer brede lavastroom naar beneden gevormd die zich uitstrekt tot de zee bij de vuurtoren in de buurt van Puerto Naos. Deze lavastroom stroomde halverwege op een hoogte van 700 meter tussen twee dorpen door, zonder schade aan zelfs maar een huis aan te richten. Uit dankbaarheid werd door de bewoners een kapel gebouwd.

La Palma heeft alles wat fietsers wensen, maar er is ook iets dat je niet per se nodig hebt: harde winduit alle richtingen! Hier ontkom je op de Canarische Eilanden in principe niet aan.

De kleine eilanden – Prachtige natuur en kleuren

Kleine eilanden lavaDe kleine eilanden El Hierro en La Gomera ontlenen hun charme vooral aan de unieke kleurenmix: lava van rood via roestig bruin tot zwarttinten, weelderige bossen, oerwouden in alle groene versies, omlijst door het blauw van de Atlantische Oceaan en de lucht. Bovendien zijn El Hierro en La Gomera waarschijnlijk de eilanden die het verst verwijderd zijn van het massatoerisme zoals op Gran Canaria en Tenerife. Mensen die graag alleen in de natuur onderweg zijn zullen zich op El Hierro ook thuis voelen.

Op het eiland zijn er slechts drie kleine hotels, een stoplicht en een gevangeniscel. Er zijn excursies naar een vuurtoren in het jonge vulkanisch gebied en de nulmeridiaan. Toen Spanje en Portugal nog grote zeemachten waren, werd hier de nulmeridiaan ingesteld. Meer dan 500 jaar werd deze op alle zeekaarten als “het einde van de Oude Wereld” vermeld. In de lavavelden met meer dan 1.000 kleine kraters ruikt het naar wilde kruiden: tijm, salie, alsem en nog veel meer. Tussen de lava zelf vinden bloemen hun weg en zorgen voor kleurrijke punten in dit vulkanische landschap.

Kleine eilanden laurierbossenAan de andere kant is in het nationale park Garajonay op La Gomera nog een oerwoud behouden gebleven, zoals het een groot deel van Europa bedekte voor de laatste ijstijd. Dagenlang kunt u wandelen in het grootste laurierbos in Europa. Het altijd groene bos bestaat uit verstrengelde lauriertakken, tussen reusachtige varens en bedekt met een dikke laag mos. Omdat deze bossen op een hoogte liggen tussen de 800 en 1500 meter, blijven er veelal dichte wolken hangen, wat het bos iets mysterieus geeft, een echt ‘spookbos’, een sprookjesbos met lange grijsgroene korstmossen op de takken. De laurierplanten hebben het vermogen uit de mistwolken vocht te absorberen en op te slaan. Daarom is het altijd nat in deze mistbossen, zelfs in de zomer.

La Gomera heeft nog iets bijzonders: silbo, een fluit-taal die al eeuwenlang alleen hier bestaat. Omdat het eiland door de vele lavastromen en dalen zo robuust is, hebben de bewoners deze silbo ontwikkeld, zodat ook communiceren over langere afstanden van finca tot finca of van het ene veld naar het andere mogelijk is. Daarbij wordt het geluid van de lettergrepen nagefloten, wat echter jarenlange ervaring vereist. Om te voorkomen dat silbo uitsterft is de fluit-taal tegenwoordig nog een verplicht schoolvak op La Gomera.

De kleine eilanden – Culinaire hoogtepunten

Kleine eilanden luchtGeweldig is ook de keuken op de drie kleine eilanden: veel verse vis, schaal- en schelpdieren, en hartige gerechten zoals gofio, een maaltijd van geroosterde maïs. Gofio is het oudste traditionele voedingsmiddel op de Canarische Eilanden, smaakt een beetje rokerig en bevat veel vitaminen en calcium en ijzer. Het wordt gegeten als ontbijtpap met melk, bij de lunch als bijgerecht, maar ook in tortilla, in kroketten en in tiramisu – overal zit gofio in. Hoe gofio gemalen wordt is te zien in de oude gofio molens op La Gomera en La Palma.De mensen op de Canarische Eilanden zijn erg trots op wat de eilanden te bieden hebben. Veel koks vinden het een uitdaging om het te doen met wat er is, zo ook Fabian Mora in zijn lokaal “Caprichos” op La Gomera. Hij werkt uitsluitend met de traditionele, vaak mondeling overgeleverde recepten. Een specialiteit van Fabian zijn komslakken met veel knoflook en zeezout. De kleine Canarische aardappelen in een kom met zoutkorst niet eveneens niet weg te denken, evenals verse geitenkaas met palmhoning en de ‘mojo’ – het groene kruiden mojo, de rode hete chili peper mojo of de witte knoflook mojo.