Klimaat Gran Canaria

Klimaat Gran Canaria – Het hele jaar door zon en aangename temperaturen met zeer weinig seizoensgebonden variatie.De zomers zijn warm en droog, terwijl de winters net iets koeler zijn en er dan af en toe een paar buien vallen. Dit Spaanse eiland is het derde grootste van de Canarische Eilanden, ook wel de “eilanden van de eeuwige lente” genoemd door hun benijdenswaardig klimaat.De Canarische Eilanden liggen tegenover het uiterste zuiden van het vasteland van Spanje, in de Atlantische Oceaan dicht bij de westkust van Noord-Afrika. Door de zuidelijke ligging van de eilanden, op dezelfde breedtegraad als de Sahara, betekent dit dat het in de wintermaanden veel warmer is dan op het vasteland van Spanje.

overwinteren canarische eilandenDaartegen zijn de eilanden in de zomermaanden juni, juli en augustus meestal koeler met aangename temperaturen rond de 24 graden overdag en gemiddeld 8 tot 9 uur zon en weinig tot geen regen. Hiermee behoort het klimaat op Gran Canaria en die van de overige Canarische Eilanden tot de beste van de wereld om het hele jaar door te genieten van een geweldige (all  inclusive) vakantie.

Klimaat Gran Canaria tabel

Jan.Feb.Mrt.Apr.Mei.Jun.Jul.Aug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Max Temp202021222325282827252321
Min Temp141414151617192020181714
Zonuren777899998776
Regendagen554321113556
Zee Temp201919202122232425242321

Klimaat Gran Canaria – Verschillen tussen Noord en Zuid

Gran Canaria is een bergachtig eiland van vulkanische oorsprong. De hoge centrale bergen creëren grote regionale verschillen in het weer op het eiland. De noordoostelijke regio’s zijn over het algemeen koeler en natter dan het zuidwesten en zuiden van Gran Canaria. De bergen op het eiland zorgen ervoor dat de koele en vochtige passaatwinden als het ware tegen worden gehouden en zo blijft het zuiden en zuidwesten droger en warmer.

Echter, het temperatuurverschil tussen het noorden en zuiden van Gran Canaria is gewoonlijk slechts een paar graden. In de hoger gelegen gebieden van de bergen heerst een (berg) klimaat met koelere temperaturen en een hogere regenval het hele jaar door. Deze concentratie van diverse microklimaten op Gran Canaria heeft ervoor gezorgd dat er voor elke vakantieganger het juiste weertype is te vinden.

Het contrast in de weersomstandigheden is het meest uitgesproken in de wintermaanden november, december, januari en februari, wanneer er een dikke laag sneeuw op de berg Pico de las Nieves ligt. Tegelijkertijd is het op de stranden van Playa des Inglés en in de duinen van Maspalomas aangenaam warm met gemiddeld een temperatuur van maar liefts 20°C overdag.

Klimaat Gran Canaria – Zomermaanden

De zomer op Gran Canaria duurt van mei tot november en is warm en zonnig. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 20°C en 24°C . In de maanden juli tot oktober lopen de temperaturen vaak op tot gemiddeld 26°C . In de maanden maart, april en mei koelt het ’s nachts tot ongeveer 17°C af en in november daalt de nachttemperatuur tot rond de 18°C, maar de rest van het jaar ligt de temperatuur ’s nachts rond de 20°C.

Geen zomerhitte op Gran Canaria

Gran Canaria Las PalmasDe noordoostelijke passaatwinden helpen ervoor dat in de zomer de temperaturen in de kustgebieden en aan de stranden aangenaam zijn. Niet voor niets dat veel vakantiegangers voor de Canarische Eilanden kiezen als hun vakantiebestemming. Voor veel mensen is de zomerhitte in Turkije of Griekenland niet om uit te houden.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste ondervraagde vakantiegangers het erover eens waren dat temperaturen van rond de 24 graden een ideale warmte is. Ideaal om zowel te zonnen als om activiteiten, zoals wandelen, fietsen, paardrijden of watersportactiviteiten te ondernemen.

Sahara winden – hitte, zand stormen

De westkant van het eiland kan soms worden beïnvloed door de sirocco, een hete, droge wind die ontstaat in de Sahara. Deze (hete) winden kunnen de temperaturen omhoog stuwen tot boven de 30°C . Tevens brengt de sirocco wolken van stof en zand en zorgt ervoor dat de zon niet door de wolken heen kan breken, meestal duurt dit verschijnsel slechts enkele dagen.

Wanneer warme, droge omstandigheden lang aanhouden, kunnen er bosbranden ontstaan. In 2007 bijvoorbeeld hebben bosbranden grote schade aangericht op Gran Canaria en Tenerife. Houd ook als vakantieganger rekening met droogte, gooi geen brandende sigaret in de natuur, een bosbrand is zo ontstaan.

Regen en klimaat Gran Canaria

Zoals al gezegd hebben de Canarische Eilanden en Gran Canaria een heerlijk klimaat. Met zeer weinig regen in het begin in de wintermaanden en helemaal geen neerslag van juni tot augustus. In september kan het soms voorkomen dat er een paar heftige regenbuien vallen. In oktober en november kan het soms stormen, maar dit zijn meer uitzondering dan regel.

Klimaat Gran Canaria – Zonuren

Maspalomas dunasOver zonneschijn valt niet te klagen op Gran Canaria. Gemiddeld schijnt de zon ongeveer negen uur per dag in de zomermaanden. Vanaf oktober wordt dit minder, maar in de wintermaanden kun je nog steeds zes uur zonneschijn per dag verwachten. De temperatuur van het zeewater ligt in september en oktober gemiddeld rond de 23°C. Ook de rest van het jaar is het zeewater van aangename temperatuur (gemiddeld 21°C), altijd warm genoeg om te zwemmen.

Klimaat Gran Ganaria ideaal om te overwinteren

In de wintermaanden, december, januari, maart en begin april, is het klimaat Gran Canaria aangenaam warm met koele nachten. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 22°C voor het hele winterseizoen, het kan soms een klein beetje koeler zijn in januari. De gemiddelde nachttemperatuur daalt tot een koele 14°C in januari en februari. De avonden en nachten zijn over het algemeen koel in het winterseizoen, warme kleding meenemen in je koffer is aan te raden.

Regen en neerslagDe neerslag is laag en vermindert naarmate het seizoen vordert, maar koel, vochtig en winderig weer kan soms zonder waarschuwing op komen zetten. Maar ook hier geldt: dit weertype duurt vaak maar enkele dagen. In de winter schijnt de zon op Gran Canaria gemiddeld zes uur per dag. De zeewatertemperatuur komt zelden lager dan 19°C. Opmerkelijk om te melden: in de bergen ligt vaak sneeuw, terwijl je aan de stranden heerlijk van de zon geniet met een temperatuur rond de 20°C .

Het klimaat Gran Canaria heeft een divers landschap gecreëerd. Je kunt op het eiland iets van een woestijn te vinden (Maspalomas duinen), tropische bossen en palmbomen tot naaldbossen en uitgestrekte valleien.

Er is voor ieder wat wils op Gran Canaria: aan de kust luxe hotels, appartementen, bungalows en villa’s. Badplaatsen met pubs, bars en nachtclubs, golfbanen, maar voor wie op ontdekking gaat op Gran Canaria ook afgelegen stranden, een koraalrif en eindeloze routes voor wandelaars en fietsers.