La Gomera

Het eiland La Gomera is het op één na kleinste van de Canarische Eilanden. De hoofdstad van La Gomera is San Sebastián.La Gomera plattegrondLa Gomera, met een bevolking van 24.000, heeft een oppervlakte van 369 vierkante kilometer. Het hoogste punt, de Garajonay, ligt met een hoogte van 1487 meter in het nationale park Garajonay. Het eiland is ongeveer 12 miljoen jaar oud en kan worden beschouwd als een van de meest spectaculaire landschappen. Vermeldenswaard is het natuurlijke monument van “Los Organos”, een basalt zuilengalerij alleen zichtbaar vanaf de zee. Het geluid van de golven is onvergetelijk wanneer je hier tijdens een boottocht langskomt.

LG bergenHoewel La Gomera dicht bij Tenerife ligt (35 minuten varen met de vleugelboot) is het nog volledig ongerept. Het is buitengewoon hoog in vergelijking met zijn oppervlakte, en het staat bekend om zijn ‘laurasilva’ of laurierbos, waarmee de hoger gelegen gedeelten zijn bedekt. De bevolking van het prachtige eiland bestaat uit open en vriendelijke mensen. Qua vorm lijkt het eiland op een grote taart, waarvan scheve plakken zijn afgesneden. De snijvlakken zijn sensationeel diepe ravijnen. Om van de ene plaats naar de andere te komen moet men dan ook altijd eerst van zeeniveau naar het centrum van het eiland stijgen en dan in een ander ravijn afdalen.

LG mistBovenop de taart en op de aflopende zijkanten bevindt zich de glazuurlaag van laurierbossen. Deze groeien zo goed omdat zij liggen op de plaats waar de passaatwinden en de bergen elkaar raken en mist, bewolking, motregen en regenbuien ontstaan. Het grootste gedeelte van het centrum van La Gomera is een nationaal park – het Parque Nacional de Garajonay. In de lagere gedeelten schijnt de zon bijna altijd helder – op betrekkelijk onvruchtbare, steenachtige bodem in het zuiden, en op wijngaarden, bananen, palmen, tomaten en tropisch fruit in de valleien van het noorden. Behalve door de hoogte wordt het eiland gekenmerkt door ‘el silbo’, de gefloten taal die is uitgevonden om over de ravijnen met elkaar te communiceren. Het geluid wordt gedeeltelijk gebruikt ter vervanging van woorden – het gefluit lijkt verstaanbaar – en gedeeltelijk op ondoorgrondelijke wijze. Er zijn enkele ouderen die de taal nog beheersen, maar de jongere generatie ‘spreekt’ haar niet meer.

Geschiedenis La Gomera

La Gomera is voornamelijk bekend als de laatste plek waar Columbus voet aan wal zette, voordat hij dat in Amerika deed. Ook in 1493 en 1498 gebruikte Columbus La Gomera als stopplaats op weg naar Amerika. De eerste keer dat La Gomera namens Spanje werd bezocht was in het begin van de 15e eeuw. Toen probeerde Jean de Béthencourt het eiland te veroveren. Pas in het midden van de 15e eeuw slaagde Hernán Peraxa de Oude erin La Gomera voor Spanje te veroveren. De opvolger van Peraza, ook een Peraza, werd door zijn onderdanen vermoord, waarna zijn weduwe, Beatriz de Bobadilla, aan de macht kwam. Tot de 19e eeuw bleef het eiland in handen van de graven van La Gomera.

De haven van het eiland werd eeuwenlang aangedaan door schepen die de Atlantische Oceaan overstaken en raakte daardoor net zo betrokken bij de Nieuwe als bij de Oude Wereld. Door economische achteruitgang gedwongen zijn vele eilandbewoners naar Latijns Amerika geëmigreerd. Vooral onder de dictatuur van Franco heeft het eiland bitter geleden. Ook nu nog verlaten veel inwoners La Gomera, meestal om te gaan werken in de toeristenindustrie op Tenerife. Het toerisme op La Gomera zelf is bescheiden van omvang.

De hoofdstad San Sebastián de la Gomera

San SebastianDe miniatuurhoofdstad van het eiland ligt achter de baai waar Columbus en andere zeevaarders vroeger aanlegden. Tegenwoordig is het een gewoon haventje met een kade aan de buitenkant en een kiezelstrand aan de stadskant. Drie keer per dag vertrekt de veerboot naar Los Christianos op Tenerife; twee vleugelboten maken de oversteek vaker en sneller. Er is geen vliegveld, waardoor het in San Sebastián aangenaam rustig is. Na aankomst hoeven bezoekers slechts enkele stappen te zetten om uit te komen op het met bomen omzoomde ronde Plaza de América. Ook alle monumenten van de stad liggen op loopafstand, evenals de bakker, het stadhuis en de bussen.

Garajonay Nationaal Park

Garajonay Nationaal Park, de parel van de Canarische Eilanden betreffende natuurlijk erfgoed, werd in 1986 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het herbergt een van de best bewaarde geheimen van de eilanden, het bos van “El Cedro” is een echte relikwie van het Tertiaire tijdperk. Dankzij de zee van wolken (horizontale regen) is de vegetatie erg dik en kunnen we er allerlei planten als heide, laurier en varens vinden.

Maak een wandeling langs een van de vele paden en leer alle geheimen van deze eeuwenoude bossen kennen. Naast het nationaal park Garajonay, wat 33,3% van de totale oppervlakte van het eiland beslaat, heeft het nog 16 beschermde natuurgebieden. Er zijn vele endemische soorten flora en fauna op het eiland, zoals de reuzenhagedis, een van ’s werelds meest bedreigde diersoorten.

La Gomera valleiLa Gomera is een van de minder bezochte eilanden van de archipel. Het biedt echter de perfecte ontsnapping aan het dagelijks leven, adembenemende stranden en wandelpaden door het tropische berglandschap en mistig regenwoud. Maak een wandeling door het mysterieuze Garajonay National Park of de bergachtige Cumbre de Chijere. Geniet van de zon in het schilderachtige Valle Gran Rey of op het mooie strand van Puerto de Santiago. Het kleine Canarische eiland, met zijn wilde landschappen, unieke flora en typische plaatsen, fascineert de bezoekers. De vele gezichten van het groene eiland maken La Gomera een heerlijke vakantiebestemming.

Valle Gran Rey

De legendarische vallei is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Een terrasvormige landschap, vele palmbomen en kleurrijke tuinen geven het dal een unieke flair. Een goed onderhouden weg naar beneden in de vallei biedt uitzicht op indrukwekkende kliffen en idyllische nederzettingen. Dankzij het warme klimaat groeien hier vele tropische fruitbomen en bananen.

Stranden La Gomera

La Gomera strandenDe mooie stranden nodigen uit om te zwemmen in de Atlantische Oceaan. Natuurliefhebbers zullen versteld staan van de afgelegen baaien en rustige stranden aan de ruige kust van het eiland. De meeste baaien en stranden hebben zwart zand en fantastisch schoon water. Sommige van de stranden van het eiland zijn alleen te voet bereikbaar. De wandeling alleen al zal de moeite waard zijn, de wegen naar de stranden fascineren door hun rust, eenzaamheid en het unieke landschap. Geniet ’s avonds van spectaculaire zonsondergangen op het ritme van trommels.Stranden van Valle Gran Rey

De vallei in het westen heeft een aantal van de mooiste stranden van het eiland, zoals het fijne zandstrand van Playa del Inglés, de lange Playa de Valle Gran Rey of het beschermde Charco del Conde.

Stranden van San Sebastián

Op korte afstand van het centrum van de hoofdstad liggen twee prachtige stranden, Playa de San Sebastián en Playa de la Cueva.