La Palma

La Palma is een van de kleinere eilanden van de Canarische Eilanden met een buitengewone klimatologische diversiteit.

La Palma wolkenzeeHet koele en groene La Palma, dat het uiterste noordwesten van de Canarische Eilanden vormt, is een klein eiland van een grote schoonheid. Iets ten noorden van het centrum La Palma ligt een nationaal park waarin zich een reusachtige krater bevindt.Deze Caldera de Taburiente zou de diepste krater ter wereld zijn. De noordelijke kraterrand is 2423 m hoog en daarmee het hoogste punt van het eiland. Ten oosten, noorden en westen van de grote krater dalen de hellingen, die door diepe ravijnen worden doorsneden, af naar de zee.

Ten zuiden van de krater loopt de bergketen van Las Cumbres, met minder hoge vulkaantoppen, richting centrum van het eiland. Op het zuidelijkste punt van La Palma ligt de Volcán de Teneguia. Deze vulkaan, die nog steeds nasmeult, ontstond tijdens een uitbarsting in 1971.

Wat op La Palma opvalt, is dat het overal zo groen is. De ravijnen zijn overdekt met dichtbegroeide dennenbossen, heesters en laurierbomen. Verder zijn er veel bananenplantages en worden er avocado’s en tabak verbouwd. De kust bestaat voornamelijk uit rotsen, waarvan de wanden steil uit zee oprijzen. Er zijn enkele kleine stranden van zwart zand. Grote toeristencomplexen ontbreken.

Geschiedenis La Palma

La Palma werd door Alonso Fernández de Lugo veroverd en is sinds 1493 een Spaans gebiedsdeel. Het eiland kreeg toestemming om met Amerika handel te drijven en werd al gauw een belangrijk zakencentrum dat ondernemers uit heel Europa aantrok.

In de 16e eeuw werd Santa Cruz, de hoofdstad, beschouwd als een van de drie belangrijkste havensteden. De stad verkreeg welvaart door de export van suikerriet en door de scheepsbouw. Op deze welvaart kwamen zeerovers af, waaronder de Engelsman Sir Francis Drake, die vanaf het Castillo de Santa Catalina werd teruggedreven.

De hoofdstad Santa Cruz de la Palma

La Palma Santa Cruz de la PalmaSanta Cruz, of Heilig Kruis, werd in 1493 door Alonso Fernández de Lugo gesticht. Het is een kleine stad met interessante gebouwen. De meeste zijn te vinden in de straten en pleinen achter de lange zeeboulevard, de Avenida Maritima.

Op de Avenida zelf staan enkele oude huizen in Canarische stijl, met de karakteristieke houten balkons. Een ervan is de Parador Nacional, die in koloniale stijl is opgetrokken. ’s Avonds is het een drukte van belang in de cafés en op de terrassen aan de boulevard.

Bezienswaardigheden in Santa Cruz

Ayuntamiento

Dit vroegere kardinalenpaleis uit het midden van de 16e eeuw is nu in gebruik als stadhuis. Het is een van de prachtige gebouwen aan de driehoek Plaza de Espaňa/Calle O’Daly. Het is in renaissance stijl gebouwd en het interieur heeft een lambrisering van donker Canarisch hout. De muurschilderingen zijn gemaakt door Mariano de Cossio.

Barco de la Virgen/Museo Naval

Het is een wel heel opmerkelijk gezicht om aan het einde van de Plaza de la Alameda de betonnen replica van het Barco (schip) van Columbus’ Santa Maria te zien liggen. Het in het schip gevestigde scheepvaartmuseum, dat twee verdiepingen beslaat, is niet echt interessant, maar het uitzicht op het dek van de Santa Maria wel.

Iglesia del Salvador

Deze 16e-eeuwse kerk staat bovenaan een mooie stenen trap. Het plafond van het schip is in Moorse stijl (artesonado) uitgevoerd, het gewelf van de sacristie is gotisch. Naast de kerk bevindt zich een indrukwekkende fontein, die echter niet werkt. Zij staat op de plaats van de eerste Cabildo, of Regionale Raad, van het eiland. Nog eerder kwamen de leiders van de Guanchen hier bijeen.

Parque Nacional de la Caldera de Taburiente

La Palma Nationaal ParkDe tot nationaal park verklaarde reusachtige krater – La Caldera – heeft een omtrek van 28 km en op z’n breedste punt een doorsnede van 9 km. Het hoogste punt, de Roque los Muchachos, ligt op 2426 m. De krater steekt boven het hele eiland uit.

De hellingen zijn achtereenvolgens bedekt met laurier- en mirtebomen en met pijnbomen. De toppen zijn kaal en grimmig. Plantkundigen, geologen, zoölogen en specialisten op het gebied van vulkanen kunnen in dit kleine maar zeer bijzondere park hun hart ophalen. Bij de zuidoostelijke toegang tot de krater wijst een bordje naar de Ermita de la Virgen del Pino, de Kapel van de Maagd van de Pijnbomen. Dit witte kerkje op een met pijnbomen bedekte helling is de moeite van een kleine omweg waard.

De landelijke omgeving  nodigt u uit om te genieten van de rust van de natuur en de originele dorpen en steden. Het vulkanische karakter en de levensstijl van de mensen maken van La Isla Bonita een waar paradijs, weg van het massatoerisme. De rustige levensstijl is een van de kenmerken van La Palma en maakt dat u zonder enige haast van het eiland kunt genieten.

Deze video geeft u een indruk hoe mooi La Palma is!

De inheemse flora en fauna en de spectaculaire landschappen moedigen u aan om elke hoek van dit fantastische eiland te willen ontdekken. De bewaard gebleven natuurlijke omgeving nodigt uit tot een alternatieve vakantie en activiteiten in de natuur en het beoefenen van allerlei soorten sporten.

La Palma – Actieve recreatie

In de Atlantische Oceaan is het eiland La Palma een biosfeer reservaat van 706 vierkante kilometer, dat eindeloze mogelijkheden voor actieve recreatie biedt. Wandelen, fietsen, duiken, parasailing, boottochten, sterren kijken en nog veel meer … Hier is alles mogelijk.

La Palma is een waar paradijs voor wandelaars. De haven van Tazacorte aan de westkust van het eiland is de uitvalsbasis voor boottochten. De talrijke grotten langs de kust zijn een belevenis en de kans om walvissen te spotten is aanzienlijk, tot grote vreugde van degenen die genieten van een onvergetelijke dag op zee.

La Palma architectuurLa Palma kent twee soorten architectuur. De landelijke architectuur, nauw verbonden met de agrarische omgeving van het eiland, zoals de wijnindustrie en schuren en molens, waar graan wordt gemalen, en de stedelijke architectuur, die meer open staat voor invloeden van buitenaf en de steden een oude koloniale stijl verleent.

La Isla Bonita heeft drukke stranden, met alle voorzieningen voor vrije tijd en recreatie, en vrijwel verlaten stranden, waar u kunt genieten van een ongelooflijke rust. Buiten zon en strand kenmerken de stranden zich door de netheid en zuiverheid van water en de ongerepte landschappen en adembenemende kliffen.Het eiland verwelkomt haar bezoekers door de vriendelijkheid van het klimaat en de vulkanische oorsprong zorgt voor een lage kustlijn, bezaaid met kleine baaien van fijn zwart zand.