Lanzarote

Lanzarote is een unieke plek om te ontdekken. Van de Canarische Eilanden is dit het eiland dat het dichtste bij de kust van Afrika ligt, op iets meer dan 100 km. Door de spectaculaire stranden en vulkanische landschappen, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 22°C, staat Lanzarote bekend als het eiland van de eeuwige lente.Lanzarote is anders, niet alleen in vergelijking met de andere eilanden, maar met alles op deze planeet. Het buitengewone landschap lijkt van een andere wereld te zijn. Lanzarote is, net als de andere eilanden van de archipel, van vulkanische oorsprong, maar hier waren de vulkanen in de 18e en 19e eeuw nog actief. Grote delen van het oppervlak zijn bedekt met as en lava, waardoor je het gevoel hebt op de maan te zijn.

De inwoners van Lanzarote stellen alles in het werk om dit land te bewerken, tegenwoordig vind je er grote plantages van groenten en fruit. Meest verrassend is misschien wel de streek rond Geria, met wijngaarden tussen vulkanische kraters.

Een van de belangrijkste attracties zijn de unieke werken van de grote Canarische architect en kunstenaar Cesar Manrique, die u overal op het eiland tegenkomt.

Arrecife – de hoofdstad van Lanzarote

Lanzarote ArrecifeIn Arrecife, sinds 1852 de hoofdstad van Lanzarote, woont meer dan de helft van de bevolking. Het is de enige plaats op Lanzarote waar wel eens een verkeersopstopping voorkomt. Deze handelsstad is gebouwd rondom een aantal beschut liggende havens.

Voor de kust gelegen grote riffen (arrecife betekent rif) zorgen voor deze beschutting. In de noordelijke haven, Puerto de Naos, is visverwerkende industrie gevestigd. Langs de zeekant loopt een brede boulevard met mooie tuinen. Verder liggen er het Parque Municipal en het strandje El Reducto.

Arrecife is een betrekkelijk nieuwe stad met daardoor weinig historisch interessante gebouwen. Wat wel interessant is, is de lagune waaraan de stad ligt, de Charco de San Ginés. Deze staat in verbinding met de zee, maar maakt tevens deel uit van het stadsgedeelte aan de noordkant van de Kerk van San Ginés. Het is werkelijk een schilderachtige plek, ook door de leuke restaurants en winkels. De lagune wordt overigens door de inwoners van Arrecife ‘de modderpoel’ genoemd.

Bezienswaardigheden Arrecife

Lanzarote Castillo de San GabrielCastillo de San Gabriel

Dit kasteel ligt op een eilandje voor de haven, dat te bereiken is via een stenen voetgangersbrug met daarop een kleine ophaalbrug, de Puente de las Bolas, Brug van de Kogels (bovenop liggen twee grote kanonskogels). De vesting werd in 1590 gebouwd en diende om de stad te beschermen tegen zeerovers. Het kasteel biedt tegenwoordig plaats aan een klein archeologisch museum.

Lanzaroe Castillo de San JoséCastillo de San José/Museo Internacional de Arte Contemporáneo

Dit kleine kasteel ligt voorbij de visverwerkende industrie van Puerto de Naos. Het werd in de 18e eeuw op last van koning Filips II gebouwd om de eilandbewoners aan werk te helpen. Toen het af was werd het als opslagplaats voor munitie gebruikt. Tegenwoordig is er het Internationaal Museum voor Hedendaagse Kunst gevestigd.

Dit is het geesteskind van César Manrique, die het kasteel van de ondergang redde en met subsidie van de regering belangrijk hedendaags werk aankocht. Schilderijen en beeldhouwwerken van Picasso, Miró en Manrique zelf worden hier onder een prachtige belichting tentoongesteld tegen muren van zwart vulkanisch gesteente. Het onder het museum gelegen, door Manrique ontworpen restaurant biedt een overweldigend uitzicht op de haven en de zee.

Iglesia de San Ginés

Deze niet echt grote kerk is aan de beschermheilige van het eiland Lanzarote gewijd. De San Ginés bezit een mooi plafond in Moorse stijl (artesanado). De kerk staat op een pleintje waar oude mannen op banken in de schaduw zitten.

Overige bezienswaardigheden op Lanzarote

Lanzarote Cueva de los VerdesCueva de los Verdes

Een labyrint van ondergrondse gangen en grotten aan de voet van de vulkaan Corona, dat in verbinding staat met dat van de Jameos del Agua ten noordoosten van Cueva. Onder leiding van een gids kunt u een wandeling van 1 km maken door gangen en grotten die zijn ontstaan bij de uitbarsting van de Corona. De buitenkant van de rivieren van gesmolten lava koelde toen af en versteende, terwijl de kolkende massa binnenin doorstroomde op weg naar zee.

Door de eeuwen heen is het gangenstelsel voor de bewoners van Lanzarote een toevluchtsoord geweest tijdens aanvallen van zeerovers. Tegenwoordig vormen de grotten alleen nog een toeristische attractie. In een van de ondergrondse zalen, die plaats biedt aan 1000 mensen, worden concerten gehouden. De akoestiek is fantastisch. Er is ook een effect van gezichtsbedrog dat op zich al een bezoek waard is.

Lanzarote Jameos del AguaJameos del Agua

Dezelfde lavastroom die de Cueva de los Verdes deed ontstaan kwam hier, 2 km verderop, eindelijk uit bij de Atlantische Oceaan. Op dit onwaarschijnlijke kruispunt heeft César Manrique een ondergronds complex geschapen dat bestaat uit een meer, restaurant, nachtclub, tropische tuin en zwembad.

Een houten trap leidt naar een grote grot die aan de bovenkant open is. De grot dient als restaurant en nachtclub. Verder naar beneden ligt een meertje. In het zoute water leven minuscule, witte, blinde krabben die gewoonlijk op een diepte van 3000 m in de oceaan voorkomen. Achter het meertje liggen in de stralende zon de bloemen en palmen van de tropische rotstuin en het zwembad.

Lanzarote HariaHaria

Het dorp ligt in het ‘dal van de duizend palmen’ en vormt daarom de trots van de eilandbewoners, die verder niet veel bomen hebben. Al sinds jaar en dag brengen velen van hen hier de zomer door. Haria, op 15 km ten noordoosten van Teguise, ziet er met zijn verspreid in de koele groene vallei liggende witte huizen uit als een Noord-Afrikaans stadje. Een mirador 4 km ten zuiden van Haria biedt een adembenemend uitzicht op de terrassen van het dal van Tabayesco en de dorpen Arrieta en Punta de las Mujeres.

Lanzarote Isla GraciosaIsla Graciosa

Dit eilandje wordt van de noordelijke punt van Lanzarote gescheiden door een smalle zeestraat, El Rio. Vanuit Orzola in het noorden van Lanzarote vaart gedurende het seizoen ’s ochtends en ’s middags een boot naar Caleta del Sabo, een vissersdorpje op Graciosa. Op het eilandje bestaan geen geasfalteerde wegen, geen auto’s en geen schaduw. Wel zijn er prachtige, lege stranden en zandduinen.

Lanzarote La GeriaLa Geria

Dit uitgestrekte dal, zwart van de vulkanische as, op 8 km ten noordwesten van Puerto del Carmen is het centrum van de Malvasia wijn. Elke wijnstok staat in een ronde kuil met aan de bovenkant een beschermend muurtje van lavarots eromheen. De grond is bestrooid met poreuze lavakorrels die het vocht uit de lucht en de zee vasthouden en langzaam aan de bodem afstaan. Deze korrels moeten elke 25 jaar vernieuwd worden. Het land hier wordt ‘arenado’ genoemd, wat letterlijk ‘bestrooid met zand’ betekent.

Lanzarote Los HerviderosLos Hervideros

Op 2 km van El Golfo, op een plek waar kokende lava en de Atlantische Oceaan samenkwamen en grillige rotsen vormden, stroomt de oceaan met veel geraas in zeegrotten. De rotsen worden Los Hervideros genoemd, Kokende Bronnen. Vanaf parkeerplaatsen leiden uitgehakte treden naar plekken vanwaar het gebeuk op de rotsen goed is te zien.

Lanzarote Mirador del RioMirador del Rio

Op de plaats van dit uitzichtpunt boven de hoge Risco de Famara (Famara klif), op de noordelijkste punt van Lanzarote, stond vroeger een uitkijktoren. Toentertijd werd er met angst en beven uitgekeken naar zeeroversschepen, tegenwoordig genieten toeristen en eilandbewoners vanaf een hoogte van 450 m van het uitzicht. Op het Playa del Risco bijvoorbeeld, de zoutpannen, de zeestraat El Rio, het eilandje Graciosa met zijn schitterende zandstranden en erachter de eilandjes Montaňa Clara en Alegranza. Aan de westkust van Lanzarote zijn de Famara kliffen te zien, met daaronder het Playa de Famara en het vissersdorpje Caleta.

Lanzarote Monumento Monumento el Campesino

Dit Monument voor de Boer, dat precies in het midden van het eiland Lanzarote staat, is een eerbetoon van César Manrique aan de boeren die op de verschroeide aarde een bestaan wisten te veroveren. Het 15 m hoge beeldhouwwerk bestaat uit witte blokken en doet denken aan een totempaal. Ernaast staat het Casa del Campesinp, een gerestaureerde boerderij en tegenwoordig museum van het boerenleven door de eeuwen heen. In een rondom een binnenplaats gebouwd restaurant worden plaatselijke gerechten en wijn geserveerd.

Lanzarote Parque NacionalParque Nacional de Timanfaya

De vulkaanuitbarstingen, waardoor Lanzarote in de 18e eeuw werd getroffen, deden in het westen een buitengewoon landschap ontstaan, dat sinds 1974 een nationaal park is. Het vulkaangebied belaat 50 km². De hoogste krater is de Timanfaya (510 m). Het park vormt nu de nationale trots, maar het ontstaan ervan was een nationale ramp.

Lanzarote Montaňas del FuegoMontaňas del Fuego

De Vuurbergen vormen de grootste attractie van het nationaal park op Lanzarote. De toegangsweg die van Yaiza naar het park voert, loopt door een landschap met zwarte rotsen dat overgaat in een woestijn van losse zwarte sintels. Overal geven emblemen van een duiveltje de weg naar het park aan. In de verte doemen de rode en grijze flanken van de kraters op.

Lanzarote El GolfoEl Golfo

Dit is een smaragdgroene lagune in een krater waarvan de helft in zee is verdwenen. Zij ligt aan de westkant van het Nationaal Park Timanfaya. Het heldere groen van El Golfo vormt een opzienbarend contrast met het zwart, rood en grijs van de steile rotswanden. De intensiteit van de kleur van het water wordt veroorzaakt door algen, het hoge zoutgehalte door verdamping. De lagune is van de oceaan gescheiden door een steil aflopend zwart kiezelstrand.

Lanzarote SalinasSalinas de Janubio

Aan de zuidwestkust van Lanzarote, onder het Nationaal Park Timanfaya, liggen de zoutpannen van Janubio. Het zeewater wordt in de vele rijen beslaande vierkante bekkens gepompt, waarna het snel verdampt en bergjes wit zout achterlaat. Lanzarote produceert 10.000 ton zout per jaar, waarvan het grootste gedeelte in de visverwerkende industrie wordt gebruikt. Er staan nog enkele vervallen windmolens waarmee vroeger het water werd opgepompt.

Lanzarote YaizaYaiza

Het even ten zuiden van het Nationaal Park van Timanfaya gelegen Yaiza wordt als het mooiste dorp van Lanzarote beschouwd. Het bezit enkele mooie oude huizen, de 18e-eeuwse kerk van Los Remodios, een paar goede restaurants en een galerie waar werk van plaatselijke kunstenaars wordt tentoongesteld. De tuinen staan er vol Chinese rozen en geraniums.

Lanzarote TeguiseTeguise

Deze voormalige hoofdstad van Lanzarote ligt 8 km ten noordoosten van Mozaga. Teguise werd gesticht door Maciot de Béthencourt, neef van Jean de Béthencourt, veroveraar van de Canarische Eilanden. Hoewel de stad dikwijls werd aangevallen door zeerovers zijn er vele oude gebouwen bewaard gebleven. Een ervan is de 15e-eeuwse kerk van San Miguel op het belangrijkste plein van Teguise. Er tegenover staat het Palacio de Spinola, in de 18e eeuw gebouwd door een Italiaanse koopman, Vincente Spinola. Andere belangwekkende gebouwen zij net 18e-eeuwse Convento (klooster) de Santo Domingo en het 16e-eeuwse Convento de San Francisco. Op zondag is er op het plein een markt en worden er dansen en volksliedjes uitgevoerd.

De populairste badplaatsen op Lanzarote

Lanzarote Puerto del CarmenPuerto del Carmen

Puerto del Carmen is de oudste toeristische badplaats op Lanzarote, op slechts 10 minuten rijden van de luchthaven. Zoals met vele andere Europese badplaatsen begon de populariteit onder Britse en Ierse toeristen in de vroege zestiger jaren. Voor die tijd was het een klein vissersdorp, de oude binnenstad en de haven hebben nog steeds veel van deze oorspronkelijke charme behouden.

De nieuwere delen van Puerto del Carmen beschikken over een veelheid aan bars, restaurants, appartementen en hotels. Er is ook een zeer actief uitgaansleven in Puerto del Carmen. Puerto del Carmen heeft een zeer lang zandstrand met een zachte helling in de zee. Het is veilig voor zwemmers van alle leeftijden, inclusief kinderen. Achter het strand ligt de boulevard – met drukke winkels, restaurants en bars, en daarachter villa’s en appartementen.

Puerto del Carmen is op een heuvel is gebouwd, mensen met fysieke beperkingen moeten hiermee rekening houden bij het boeken van hun vakantieverblijf. Verder naar het zuiden ligt de nieuwe jachthaven van Puerto Calero, een toevluchtsoord voor welgestelde watersporters, maar je kunt er ook gewoon genieten van het kijken naar mooie boten, die de jachthaven in- en uitvaren. Er zijn een aantal bars en restaurants met uitzicht op de jachthaven. Puerto Calero is ook de uitvalsbasis van de zeer populaire Catlanza catamaran en andere boottochten op Lanzarote.

Lanzarote Costa TeguiseCosta Teguise

Costa Teguise is een relatief nieuw resort op Lanzarote, en is helemaal gericht op het toerisme. Het ligt in het midden van het eiland, net ten noorden van de hoofdstad Arrecife, en niet ver van de luchthaven. Costa Teguise heeft de sfeer van een speciaal gebouwd vakantieoord, maar slaagt erin om een rustige en waardige sfeer te behouden. Als zodanig is het even populair voor alleenstaanden, oudere echtparen en gezinnen met kleine kinderen.

De stranden van Costa Teguise zijn uitstekend, en watersporten, vooral windsurfen, snorkelen en duiken zijn erg populair. Playa de las Cucharas heeft een geweldig uitzicht, en Playa Bastian is ook erg populair. Costa Teguise heeft een schat aan vakantieaccommodaties – hotels, villa’s en appartementen, evenals een breed scala aan bars en restaurants. Naast de klassieke Canarische keuken, kunt u genieten van goede Indiase, Chinese, Italiaanse en visrestaurants – volop keuze dus!
De winkels rond het resort zijn gespecialiseerd in een combinatie van souvenirs, kleding en strandbenodigdheden, en er zijn ook een aantal belastingvrije elektronica winkels. De oudste golfbaan op Lanzarote ligt net buiten Costa Teguise en er is ook een waterpark in de buurt.
Costa Teguise staat garant voor een geweldige vakantie op Lanzarote, met zijn brede scala aan faciliteiten. Omdat het in het midden van het eiland ligt, is het een goede uitvalsbasis om de rest van Lanzarote te verkennen.

Lanzarote Playa BlancaPlaya Blanca

Het oorspronkelijke vissersdorpje Playa Blanca is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bloeiend familievakantieoord op Lanzarote. De sfeer is ontspannen en het leven concentreert zich rond de stranden, cafés en restaurants. Dit alles in een prachtig landschap, met de Atlantische Oceaan en het naburige Canarische eiland Fuerteventura in het zuiden, en de bergen die getuigen van het vulkanische verleden in het noorden.

De vakantievilla’s rond het resort zijn erg populair, en er zijn ook een aantal zeer goede hotels in Playa Blanca. Dit fantastische resort biedt misschien wel de beste keuze en scala aan accommodaties, de beste temperatuur en de beste stranden van de gehele Canarische Eilanden. Het resort heeft ook uitstekende restaurants voor elk budget.Ongeveer 5 minuten lopen van de stad zelf is het zeer stijlvolle Marina Rubicon, met een oogstrelende mix van designer jachten en boten, bars, restaurants, kleding- en cadeauwinkels. Elke woensdag- en zaterdagochtend van 10.00 tot 14.00 uur is er bij de jachthaven een markt met een breed scala aan ambachten, accessoires en kleding. Aan het andere eind van Playa Blanca is de originele vissershaven, geweldig om hier te kijken naar de veerboten die u naar het strand van Papagayo of Fuerteventura brengen.

Lanzarote Vakantie

Lanzarote is het meest oostelijke van de Canarische Eilanden met een onderscheidende identiteit. Wanneer u een vakantie boekt naar het prachtige eiland Lanzarote zult u niet teleurgesteld zijn. Het heeft zoveel te bieden dat u niet uitgekeken raakt.

Lanzarote TimanfayaVergeet ook niet een bezoek te brengen een het Timanfaya Nationaal Park. De Montañas del Fuego zijn ontstaan tussen 1730 en 1736 toen meer dan 100 vulkanen dit deel van het eiland, met inbegrip van verschillende dorpen, verwoesten.

De laatste uitbarstingen waren in 1824, maar door de geringe neerslag (en dus een gebrek aan erosie) lijkt dit gebied nog bijna hetzelfde als net na de uitbarstingen. In 1968 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park, Parque Nacional de Timanfaya.

Dit deel van Lanzarote is een must voor elke bezoeker vanwege zijn unieke ‘Mars’ landschap en zeldzame plantensoorten. Nadat u aankomt kunt u getuige zijn van een aantal demonstraties van ‘hoe heet’ het gebied is (slechts een paar meter onder de oppervlakte worden temperaturen bereikt tussen de 400° C en 600° C).

Het is niet mogelijk om gewoon vrij rond de vulkanen te lopen, een bustocht door het Nationaal Park is echter bij de toegangsprijs inbegrepen. Verder is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een excursie op de rug van een kameel.