Maspalomas

Maspolomas en Playa del Inglés – De natuur heeft de stranden van Playa del Inglés en het duinenlandschap gecreëerd, maar projectontwikkelaars schiepen de vakantiewereld van Maspalomas, de ‘Costa Canaria’. Je zult ervan schrikken of anders gerustgesteld zijn als je hoort dat dat deze badplaatsen tot de grootste en populairste behoren in Spanje en de Canarische Eilanden.

Maspalomas – Playa del Inglés Gran CanariaDe eerste indruk van deze bekende badplaats op Gran Canaria is niet altijd gunstig, je ziet opeengepakte (appartementen)flats langs de weg staan, maar toch valt het mee als je iets verder kijkt. Achter de hoge flats zijn de meeste gebouwen lager en erkend moet worden dat de stranden tot de mooiste van alle Canarische Eilanden behoren.

Maspalomas dunas (duinen van Maspalomas)

Maspalomas Gran CanariaDit gebied naast Playa des Inglés staat bekend om zijn spectaculaire woestijnachtige duinen. Ze zijn niet overgewaaid uit de Sahara (zoals ooit werd gedacht) of kunstmatig aangelegd voor de toeristen (zoals bijvoorbeeld het strand Las Teresitas op Tenerife). Ze zijn ontstaan als gevolg van de werking van zee en wind die karakteristiek is voor dit gebied.

 

MaspalomasEr mag hier niet worden gebouwd, maar je mag er wel wandelen. Kijk niet verbaasd als je hier mensen naakt ziet liggen zonnen. Veel nudisten gebruiken de duinen namelijk om naakt te recreëren. Naast nudisten kom je ook regelmatig een colonne kamelen met toeristen tegen. Beide groepen maken veel gebruik van de duinen. Het mooiste uitzicht op de duinen heb je bij zonsondergang vanaf het terras van het hotel Riu Palace in Playa del Inglés.

Playa del Inglés – Maspalomas

De naam van deze badplaats (‘strand van de Engelsen’) is enigszins misleidend, want er komen mensen van vele nationaliteiten. De badplaats werd in de jaren zestig aangelegd op woest terrein en is nu een dicht opeengepakte badplaats van hotels, appartementen, goedkope restaurants, bars en de bekende Centros Commerciales (winkelcentra) geworden.

playa des inglesDe enige bezienswaardigheden zijn de merkwaardige Oecumenische Kerk, die lijkt op een deel van het Opera House in Sydney (Australië), en het toeristencentrum, dat zowel informatie verstrekt als een cultureel centrum is. Hier wordt kunstnijverheid verkocht en geven lokale musici regelmatig concerten.

Het strand is er breed, lang, goudkleurig en winderig en heeft alle denkbare faciliteiten, inclusief een McDonald’s.

Maspalomas

De naam Maspalomas slaat verwarrend genoeg niet alleen op de ‘Costa Canaria’, maar ook op het oorspronkelijke oasegebied waartoe ook Playa del Inglés en San Agustín behoren. Tot begin jaren zestig was dit slechts een oase in de duinen met een zoetwater poel, een palmenbos en een vuurtoren (faro) uit 1886.

Video impressie
Al deze elementen zijn er ook nu nog, maar de oase is in de tussentijd volgebouwd met luxe hotels, bungalows, villa’s en appartementen. De hotelgasten genieten hier van een privéstrand in een exotisch decor, in een meer beschutte sfeer dan op de lange, kleurloze stukken strand meer naar het oosten. De rest van Maspalomas met vooral bungalows is gebouwd vlakbij een golfbaan met 18 holes en gaat geleidelijk over in Playa del Inglés.

De grootste attractie van Maspalomas is Holiday World, een omvangrijk pretpark gelegen in een aangename tuinomgeving. Hier vindt u de gebruikelijke publiekstrekkers: een enorm reuzenrad, schommelboten, botsauto’s, draaimolens en andere kermisattracties. Maar ook een papegaaienshow en een hal voor laserspelletjes. En voor het hele gezin bowling banen.

Maspalomas strand
Maspalomas strandHet brede strand van Playa del Inglés is gezellig druk en oogt soms wat rommelig. Bij dit strand scheiden zich de geesten: terwijl de een zich na een verplicht bezoekje walgend afwendt, wordt hier voor de ander de vakantiedroom elk jaar weer werkelijkheid.

Hier hoeft niemand zijn geliefde kopje koffie of  krantje te ontberen of zijn tong te breken over het Spaans, kelners en winkeliers zijn hier ware taalkunstenaars. Een bijna eindeloze stroom strandgasten loopt de hele dag langs de vloedlijn en door de duinen van Maspalomas heen en weer.

Maspalomas surfenJe kunt er naar paragliden kijken, de kite- en windsurfers zien worstelen met de wind en de golven of waaghalzen volgen die gedurfd manoeuvreren met hun surfboard. Natuurlijk heeft de badplaats Maspalomas op Gran Canaria een druk nachtleven met bars, disco’s, clubs en speelhallen.

Je kunt er ook bingo spelen, Duits, Engels en Nederlands bier drinken in een van de vele cafés en/of friet met frikandel bestellen.

Winkelen
Reusachtige winkelcentra in Playa des Inglés met allerlei boetieks en winkels domineren de badplaats. De grootste zijn de Kasbah aan het Plaza del Teide en de Yumbo aan de Avenida de Espaňa (naast de toeristische informatie); winkeliers lonken de toeristen met sieraden, modeartikelen, elektronische apparatuur, souvenirs en levensmiddelen uit alle delen van de wereld.

Playa del Inglés gaat vrijwel naadloos over in het prachtige, 1 km brede duingebied Las Dunas de Maspalomas. Hier lost de mensenhorde zich op en te midden van deze wel 10 meter hoge goudkleurige duinen vinden de (naakte) zonaanbidders een weldadige rust.

Als je door dit beschermde duinlandschap loopt, voel je je als het ware in een mini-Sahara, vooral als er ook nog een kamelen karavaan voorbijkomt. Aan de westkant van Maspalomas ligt het gebied dat Las Oasis wordt genoemd. Hier grenst La Charca, een spaarzaam restant van een lagune met een rietkraag, aan een uitgedund palmenbos. Het is verboden om het lagunegebied te betreden, want in het riet huizen en broeden watervogels.

De El Faro de Maspalomas, met zijn 65 m de hoogste vuurtoren van de Canarische Eilanden, markeert de zuidelijkste punt van het eiland. In de schaduw ervan bevinden zich hotels, appartementen, restaurants en winkels. Ten noorden van de lagune ligt het vertrekpunt voor de kamelensafari’s, een 18 holes golfbaan en squashhallen.

Ten noorden van Maspalomas, in het stadsdeel El Tablero, ligt het waterpark Agua Sur (onder de snelweg door rechtsaf). Tijdens een uitstapje naar de hoog gelegen, rotsachtige Barranco de Chamoriscán kom je na 12 km bij het Parque Ornitológico Palmitos, ook bereikbaar met een pendelbus vanuit Playa del Inglés.

Hier is op 200.000 m2 een kunstmatige biotoop gecreëerd met ongeveer duizend palmen, een cactustuin, een orchideeën- en vlinderhuis, een zeeaquarium en 230 soorten exotische, deels vrij rondvliegende vogels. Vooral kinderen amuseren zich met een grappige papegaaienshow; ook een souvenirwinkel en een snackbar ontbreken niet.

Maspalomas vakantieZes kilometer ten noorden van Playa del Inglés (wegwijzers naar Fataga, busverbinding) bevindt zich op een heuvel het ‘archeologisch showpark’ Mundo Aborigen, waar je op een oppervlakte van 100.000 m2 een indruk krijgt van de leefwijze van de oorspronkelijke Canarische bevolking. De ‘Wereld van de inboorlingen’ is in een nagebouwd dorp ondergebracht.

Er worden typische scènes uit het leven van de oer Canarios getoond, evenals hun huisdieren, voedingsgewassen en ambachten. Toelichting wordt in meerdere talen gegeven. Tijdens een liveshow wordt hoog opgegeven van het verzet tegen de Spaanse indringers. Snacks en souvenirs zijn hier eveneens verkrijgbaar.Terug aan de kust rijd je via de snelweg of de goed aangelegde asfaltweg 812 naar het westen. Bij Pasito Blanco is een jachthaven met een zeilschool en een kampeerterrein. Rustige zandstranden tussen Maspalomas en Arguineguín zijn het Playa de Ias Meloneras en het Playa del Hornillo. In het voormalige vissersdorp Arguineguín tref je weliswaar de gebruikelijke hotelkolossen aan, maar de oorspronkelijke dorpskern is grotendeels bewaard gebleven.