Onderwatermuseum

Het eerste onderwatermuseum van Europa is onlangs geopend in de buurt van het Canarische eiland Lanzarote. Het is een ontwerp van de de kunstenaar Jason Taylor.Beschermd tegen de zeestroming en ver van de beschermde gebieden biedt Playa Las Coloradas bij Yaiza in het zuidwesten van Lanzarote optimale omstandigheden voor dit ongewone project in twaalf tot vijftien meter diep water.

Onderwatermuseum Lanzarote

Onderwatermuseum LanzaroteDe zeebodem is op de voor het onderwatermuseum gekozen plek voor de kust van het Canarische eiland zeer vlak. Bovendien is het water er meestal zo helder dat de beelden niet alleen goed te zien zijn voor duikers en snorkelaars, maar ook voor zwemmers en dagjesmensen op de boten.

Met het nu geopende gedeelte werden de eerste 35 sculpturen van het beeldenpark gepresenteerd. Het onderwatermuseum kan worden uitgebreid tot ongeveer 300 sculpturen in verschillende expositievelden. Daarvoor laat de Britse kunstenaar in een gebied van ongeveer 2.500 vierkante meter levensgrote betonnen beelden van de inwoners van Lanzarote zinken. De keuze voor beton door de kunstenaar is vooral ingegeven vanwege de levensduur onder water. De verwachte levensduur van de beelden wordt geschat op tenminste 300 jaar.

OnderwatermuseumJason Taylor is beroemd om zijn onderwater beeldenparken. In Cancún (Mexico) realiseerde Taylor het “Museo del Arte Subacuático”, waar ook foto’s van de lokale bevolking en andere objecten, zoals een Volkswagen Kever tot zinken werden gebracht. Het onderwater beeldenpark in Mexico wordt jaarlijks bezocht door duizenden duikers.Ook in Lanzarote verwachten de lokale politici dat het nu geopende project meer duiktoeristen naar de Canarische Eilanden zal lokken. De 100.000 bezoekers die vorig jaar voor een duikvakantie naar Lanzarote kwamen moeten door het eerste onderwatermuseum van Europa worden uitgebouwd naar rond de 750.000. De bijdrage van de overheid van de Canarische Eilanden aan dit project bedraagt ongeveer € 700.000. Lanzarote is hiermee een unieke bezienswaardigheid rijker.