Reistips

Reistips – Ter voorbereiding op uw vakantie naar de Canarische Eilanden hebben we belangrijke informatie en een handige checklist voor u samengesteld. De samenvatting dient als leidraad voor uw vakantie voorbereiding.

ReistipsReistips

Het hoogseizoen op de Canarische Eilanden loopt van april tot en met november.

Maar ook buiten het seizoen is het op de eilanden goed toeven; het hele jaar door heerst er een aangenaam klimaat – de Canarische Eilanden worden ook wel de eilanden van de eeuwige lente genoemd – en zijn een geliefde bestemming voor veel overwinteraars.

Reistips – Belangrijke telefoonnummers

Algemeen noodnummer: 110
Medisch noodnummer: 061
Pechhulp: 9 15 93 33 33
ANWB (Barcelona): 9 35 08 03 03

Openingstijden ANWB Barcelona 9.00- 20.00 uur
Zaterdag en zondag 9.00 – 18.00 uur
Buiten de openingstijden van het steunpunt kunt u contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale in Den Haag +31 70 314 14 14 (24 uur per dag)

Reistips – Belangrijke documentenPaspoort of identiteitskaart
Ziektekostenverzekering + Europese Zorgpas
Reisverzekering
Annuleringsverzekering
Rijbewijs (voor als u een auto wilt huren)
Bankpas en creditcard
Voucher voor hotel of appartement
Retourticket

Reistips – Tijdsverschil

Op de Canarische Eilanden is de Greenwich Mean Time (GMT) van toepassing. Dit betekent dat de klok een uur terug gaat in vergelijking met de Centraal Europese Tijd (CET). Is het in Nederland 10 uur, dan is het op de Canarische Eilanden 9 uur.

Reistips – Valuta

Op de Canarische Eilanden wordt betaald met de euro (€). U kunt in winkels en restaurants gewoon met uw Nederlandse bankpas betalen en kosteloos geld opnemen bij de pinautomaten. Voor opname van contant geld met uw creditcard betaalt u veelal een kleine vergoeding.

Reistips – Feestdagen, openingstijden en nuttige adviezen

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
6 januari: Driekoningen
Februari/maart: Vastenavond
Maart/april: Goede Vrijdag, Tweede Paasdag
1 mei: Dag van de Arbeid
30 mei: Dag van de Canarische Eilanden
15 augustus: Maria Hemelvaart
12 oktober: Nationale feestdag Spanje
1 november: Allerheiligen
6 december: Dag van de Grondwet
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerstmis

Openingstijden

De meest gangbare openingstijden zijn (maandag – vrijdag):

Winkels: 9.00 tot 14.00 uur en 16.30 tot 21.00 uur
Kantoren: 9.00 tot 14.00 uur en 16.30 tot 20.00 uur
Banken: 8.30 tot 14.00 uur
Postkantoren: 8:30 tot 14.30 uur
Musea: 9.00 tot 13.00 uur en 16.30 tot 21.00 uur
Apotheken: 9.00 tot 14.00 uur en 16.30 tot 21.00 uur

Veiligheid

Toeristen hoeven geen angst te hebben om aangevallen te worden. Geweld tegen bezoekers komt nauwelijks voor. Er wordt echter in toenemende mate gewaarschuwd voor zakkenrollers, auto inbraken en fraude.

Onze tip: Laat nooit waardevolle spullen in het zicht in de auto liggen en let in het bijzonder op drukke plaatsen als bushaltes, openbare ruimten en in het openbaar vervoer op uw tassen en portemonnee.

Elektriciteit

De voeding komt overeen met de Nederlandse norm van 220 volt. Ook de stopcontacten voldoen aan dezelfde normen, een reis adapter is dus niet nodig.

Telefoon

Het gebruik van de eigen mobiele telefoon in Europa is de laatste tijd veel goedkoper geworden. Let op het SMS bericht dat uw provider u stuurt, zodra u de telefoon voor de eerste maal inschakelt op de Canarische Eilanden. Het dataverkeer van uw smartphone kan wel in de papieren gaan lopen; schakel bepaalde functies uit en maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi.

Reistips – Internationale telefoonnummers, post en fooien

Internationale toegangscode

Om te bellen vanuit de Canarische Eilanden naar een ander land, moet u eerst de gebruikelijke internationale toegangscode invoeren.

Nederland: 0031
België: 0032
Duitsland: 0049
Frankrijk: 0033
Spanje: 0034

Een buitenlands nummer wordt vaak weergegeven met een plusteken (+), gevolgd door het landnummer en dan het netnummer en het abonneenummer. Het plusteken is een aanduiding voor de internationale toegangscode. In Nederland is dat 00 (tweemaal nul), de plus moet tijdens het draaien dus vervangen worden door twee nullen.

Bij het bellen naar de meeste Europese landen vervalt in het netnummer de eerste nul. Het is aan te bevelen de voorgeprogrammeerde nummers in uw mobiele telefoon voor vertrek naar het buitenland op deze wijze aan te passen.

Voorbeeld

Neem als voorbeeld het (fictieve) Amsterdamse nummer 020-1234567. Buiten Nederland is dit nummer bereikbaar via:
00 31 20 1234567

Dit wordt ook wel genoteerd als: +31 20 1234567

Om gelijktijdig de bereikbaarheid vanuit het binnenland en vanuit het buitenland aan te geven, wordt het nummer genoteerd met de vervallen nul tussen haken:

+31(0)20 1234567

Post

De brievenbussen – met de aanduiding Correos – op de Canarische Eilanden zijn geel. Postzegels (sellos) zijn verkrijgbaar bij postkantoren, hotels, kiosken en tabakswinkels. Een ansichtkaart is ongeveer een week onderweg. Houd er rekening mee dat de brievenbussen in hotels meestal maar 1 keer per week worden geleegd.

Fooien

Toeristen geven in restaurants tot 10 procent fooi, in cafés en pubs, openbare toiletten en in de taxi wordt meestal wat kleingeld als fooi gegeven. Gidsen krijgen meestal een of twee euro, hetzelfde geldt voor kamermeisjes en portiers.

Reistips – ZiektekostenZiektekostenverzekering

In het buitenland heeft u voor medische zorg een Europese zorgpas (European Health Insurance Card – EHIC) nodig. Vraag deze tijdig aan bij uw ziektekosten verzekeraar. De kosten van privéklinieken worden in de meeste gevallen niet volledig vergoed door uw zorgverzekering, een aanvullende reisverzekering wordt dan ook sterk aanbevolen.

Tandarts

Tandartsen werken allemaal als privékliniek. Daarom is ook hier een aanvullende reisverzekering zeer aan te raden.

Medicijnen

Bij de apotheek (farmacia) – aangeduid met een groen kruis – zijn medicijnen net zoals thuis, afhankelijk van het geneesmiddel, vrij verkrijgbaar of op doktersrecept.

Het drinkwater op de eilanden is tegenwoordig bijna overal drinkbaar, maar niet altijd even lekker als u gewend bent. Daarom wordt het gebruik van mineraalwater – in flessen van 5 of 8 liter – aanbevolen; door de extreem lage prijzen zal dit voor niemand een beletsel zijn.

Reistips – Douane

Voor alcohol, sigaretten en andere goederen is de Europese douanewetgeving van toepassing: Het meenemen van 200 sigaretten of 100 cigarillo’s of 50 sigaren of 250 gram rooktabak is toegestaan.

Daarnaast is toegestaan: 20 gram parfum, 1 liter sterke drank met meer dan 22 procent alcohol of 2 liter sterke drank met minder dan 22 procent alcohol. De export van zeldzame en bedreigde dier- en plantensoorten is ofwel verboden of registratie is vereist. Hetzelfde geldt voor dierlijke en plantaardige souvenirs.

Alle rechten voorbehouden.