Shoppen tijdens je Canarische eilanden vakantie

Winkelen Canarische eilandenWanneer u gaat winkelen op de Canarische Eilanden, moet u de bordjes ‘taks free’ en ‘duty free’ met een korreltje zout nemen. De eilanden werden in 1852 door de Spaanse autoriteiten tot belastingvrij gebied verklaard om de handel te bevorderen en ze hebben sindsdien zekere privéleges behouden (ze zijn nu een vrijhandelsgebied, wat betekent dat ze verschoond blijven van bepaalde importbelastingen).

De klanten profiteren echter niet altijd van deze voordelen.

De luxe goederen waarop voordelige tarieven van toepassing zijn, zijn elektronische apparaten, camera’s, juwelen, parfum, lederwaren, sigaretten, tabaksartikelen en sterke drank.

De laatste twee zijn zeker goedkoop, maar voor de rest is het verschil tussen Canarische winkels en tax-free-winkels op internationale luchthavens gering.

Typisch Canarische souvenirs

Ongetwijfeld hebt u het meeste plezier van de aanschaf van de traditionele spullen die op de eilanden worden gemaakt, soms zelfs waar u bij staat: manden, houtsnijwerk, potten, tapijten en borduurwerk.

Overal op de eilanden zijn centros artesanias (kunstnijverheid werkplaatsen), maar ondanks hun vaak rustieke aard zijn de spullen niet altijd goedkoop. Dit komt door de lange arbeidstijd die erin word gestoken (vergeleken met de fabrieksproducten uit het Verre Oosten die op straat en in de winkels worden verkocht).
[bottom_ads id=”1827″]

Een souvenir voor thuisblijvers

Canarische consumptiegoederen die leuk zijn als cadeautje of souvenir zijn onder andere mojo-sauzen in kleine geschenkverpakkingen en wijnen die u in de bodegas op Lanzarote of La Palma kunt proeven.

Sigaren zijn ook een specialiteit van La Palma, met grote, Havana-achtige torpedo’s in folie of houten kistjes, bedoeld als cadeautje van hoge kwaliteit. Ze doorstaan de vergelijking met de beste Cubaanse sigaren.

Winkelen op de Canarische eilanden

Gran Canaria

Canarische eilanden Las Palmas is het taks free-mecca van de Canarische Eilanden. Als u de camera die u zoekt niet scherp geprijsd kunt vinden in het doolhof van winkels tussen Santa Catalina Parque en het strand, dan zult u hem wel nooit vinden.

Luxere winkels, waaronder twee van Spanje’s beste warenhuizen, vind u in de Avenida de Mesa y López. Aan het andere eind van de stad zijn meer warenhuizen en antiekwinkels in Calle Mayor Triana.

De vakantieoorden staan vol met lelijke centros commerciales (winkelcentra), waar rommeltjes en prullaria de boventoon voeren.

Fuerteventura

U kunt het beste winkelen in de kleine zaakjes rond het plein in Corralejo. In sommige hangt een etnisch-alternatieve sfeer. Ga eens naar een vliegerwinkel en koop samen met uw kids een vlieger om op een winderige dag wat lol te beleven in de duinen van Fuerteventura.

Lanzarote

Teguise is ongetwijfeld de interessantste winkelstad van het eiland, zowel doordeweeks als op marktdagen. Elders maakt het eiland zijn smaakvolle, artistieke imago waar met een groot aantal designer-artikelen. De beroemde wijnen kunt u proeven en komen in bodegas in La Geria.

Tenerife

Santa Cruz is een goede tweede achter Las Palmas m.b.t. taks free-winkelen op de Canarische eilanden en Plaza de la Candelaria, Bethencourt Alfonso en Calle del Castillo vormen een populaire voetgangerszone met winkels.

In Puerto de la Cruz staan in het centrum interessante winkels en in het aangrenzende La Orotava heeft men winkels gecombineerd met bezienswaardigheden en ambachtscentra. Winkelen in het zuiden levert over het algemeen weinig op.

La Gomera/ La Palma/ El Hierro

Er zijn weinig winkels op deze eilanden. Interessant zijn de lokale wijn en likeuren, palmhoning, potten in Guanche-stijl en de kunstnijverheid.

Markten

shoppenDe kleurrijkste manier van winkelen vindt op de Canarische Eilanden plaats op zondagen. Beide provinciale hoofdsteden Santa Cruz (Tenerife) en Las Palmas (Gran Canaria) houden dan een levendige rastro (vlooienmarkt) met sterke Afrikaanse invloeden.

Op Lanzarote gaat iedereen naar de zondagsmarkt in Teguise. “van alles wat’ is de beste omschrijving voor het aanbod van goederen op deze samenkomsten.

Het gebeuren zelf lijkt haast even belangrijk als de koopwaar, vooral in Teguise, waar de markt een soort kermis is.

De beste dagelijkse markten zijn ook in de hoofdsteden. Nuestra Senora de Africa in Santa Cruz is zelfs al een attractie, terwijl de markthal aan de zeekant in de wijk Triana in Las Palmas de oudste is in de archipel.

Op Gran Canaria zijn ook leuke zondagsmarkten in San Mateo en Teror. Andere populaire markten zijn onder meer de Mercadillo La Havana in La Oritava op Tenerife, waar antiek, kunstnijverhied en lederwaren worden verkocht.

Tip: Vraag bij het toeristenbureau naar de lokale marktendagen, vooral als u zelf voor uw eten zorgt.

Openingstijden Winkels Canarische eilanden

De winkels zijn over het algemeen open van maandag tot zaterdag, van 9.00 of 10.00 uur tot 13.00 of 14.00 uur en van 16.00 of 17.00 uur tot 19.00 of 20.00 uur. In vakantiecentra zijn sommige winkels en grotere supermarkten soms niet aaneengesloten open.

[bottom_ads id=”1827″]