Sterren kijken op Fuerteventura

Sterren kijken – Wanneer was de laatste keer dat u naar de nachtelijke hemel keek en Pluto met uw blote ogen zag? Herinnert u zich het bekijken van de Poolster door iets anders dan een telescoop? Met verontreinigde lucht is het tegenwoordig als amateur zonder goede uitrusting moeilijk nog iets waar te nemen; vooral in de grote steden. Maar er is hoop; hier vindt u de beste tips voor sterren kijken onder de nachtelijke hemel op Fuerteventura .

Sterren kijken op Fuerteventura: top plekken om uw telescoop neer te zettenSterren kijken op Fuerteventura CEFuerteventura werd onlangs als derde op de Canarische Eilanden aangewezen als Starlight Reserve – het feit dat er meer geiten dan mensen op het eiland wonen lijkt hier niet geheel los van te staan. Het concept van een Starlight Reserve is door de UNESCO in het leven geroepen en sluit aan bij haar inzet voor de astronomie en het werelderfgoed. Het dateert uit 2009, toen de Starlight Foundation werd opgericht, naar aanleiding van de inaugurele International Starlight Conference.

La Palma was in 2012 de eerste van de Canarische Eilanden die werd erkend als een Starlight Reserve. In oktober 2013 kreeg het Nationaal Park Teide op Tenerife de Starlight Reserve status en Fuerteventura maakte de hattrick voor de Canarische Eilanden in 2015 compleet met dezelfde titel. In tegenstelling tot Tenerife kunt u op Fuerteventura op meerdere plaatsen de nachtelijke hemel observeren en sterren kijken. Corralejo, een van de grote badplaatsen op het eiland, is ook de thuisbasis van het Corralejo Natuurpark; die oase van rust maakt het de perfecte locatie voor sterrenkijkers.

Als u een amateur bent, kunt u zich te laten begeleiden door professionals, zoals Stars by Night, die verschillende pakketten aanbieden. Alleen naar de sterren kijken kan op maandagavond, maar u kunt ook kiezen voor een avond Astronomie & Gastronomie op donderdag.

Sterren kijken op Fuerteventura: het noorden van het eiland

Als u op eigen houtje wilt sterren kijken zijn er een aantal plekken waar u naar toe kunt gaan. Met name het Mirador de Morro Velosa mag u niet overslaan. Overdag biedt deze 669 m hoge uitkijkpost een fantastisch uitzicht op de duinen van Corralejo en vanaf het uitkijkpunt bovenop de berg Tegú zelfs naar het naburige eiland Lanzarote.

’s Nachts, vooral in de zomermaanden, zult u in staat zijn om, samen met enkele oude favorieten, nieuwe sterren te ontdekken. Kijk naar het noordwesten (vergeet niet om een kompas mee te nemen), en u zult iets zien wat lijkt op een gigantische W. Dat is het sterrenbeeld Cassiopeia, een van de beroemdste op het noordelijk halfrond. Halverwege tussen Cassiopeia en Cepheus ziet u de baby’s van de nachtelijke hemel, de M52-groep, die lijken op een berg van sterren.

Sterren kijken op Fuerteventura: het midden van het eiland

Sterren kijken op Fuerteventura Valles de OrtegaVan Corralejo naar het Mirador de Morro Velosa, in de buurt van de oude hoofdstad Betancuria in het middenwesten van het eiland, duurt iets minder dan 50 minuten met de auto via de FV-101. Overdag is het al winderig, ’s nachts wordt het nog frisser, dus neem warme kleding mee. Wanneer u via de FV-101 rijdt komt u ook langs de sterrenwacht in Tefía, in het midden van Fuerteventura. Het is slechts een half uur rijden vanaf Corralejo, en er is een hostel als u wilt overnachten, maar u moet wel van tevoren reserveren.

De beste tijd om Fuerteventura te bezoeken om sterren te kijken, is januari tot maart, tijdens de winter, vóór het voorjaar aanbreekt. Als u naar het zuiden kijkt, wordt u getrakteerd op de helderste sterren aan de nachtelijke hemel, zoals Sirius en Canopus. Meer naar beneden ziet u het kathedraal-vormige sterrenbeeld Orion.

Sterren kijken op Fuerteventura: het zuiden van het eiland

Sterren kijken op Fuerteventura volle maanOok in het zuiden zijn er plekken om sterren te kijken, zoals Pájara Mirador de Sicasumbre, 300 meter boven de zeespiegel. Dit is een relatief nieuwe post en zeer bezoekersvriendelijk, met duidelijke aanwijzingen om toeristen te helpen bij het identificeren van de sterrenbeelden.

Het beste seizoen om hier sterren te zien is het voorjaar, wanneer u op een helder moment zicht heeft op Spica. Dit is de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Maagd. In de buurt hiervan domineert het sterrenbeeld Boötes de nachtelijke skyline, en vergeet het sterrenbeeld Corvus niet, fel als een diamant in vorm en intensiteit.Fuerteventura is een uitstekende plek om ’s nachts van de sterrenbeelden van het noordelijk halfrond te genieten. Als u bereid bent om het comfort van uw resort te verlaten, kan een nachtelijke wandeling op Fuerteventura de moeite waard zijn, waarbij u getrakteerd wordt op een prachtige sterrenhemel. Laat de neonlichten van de badplaatsen op Gran Canaria en Tenerife voor wat het is: op Fuerteventura is het nachtleven gratis – kijk alleen maar naar de grootste sterren van het universum.

Als u wilt sterren kijken op Fuerteventura moet u eerst naar het eiland komen. Het eiland heeft prachtige vakantieaccommodaties in de verschillende badplaatsen. Van all-inclusive hotels tot appartementen, u kunt van uw vakantie op dit Canarische eiland een onvergetelijk moment maken.