Tenerife

Tenerife is een zeer populaire vakantiebestemming  en daar zijn veel goede redenen voor. Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden voor de kust van Noord-Afrika en biedt uitstekend weer en veel zon en dit het hele jaar door.
[two_columns_1]

[/two_columns_1] [two_columns_2][/two_columns_2]

Geschiedenis Tenerife

De Spaanse edelman Alonso Fernández de Lugo onderwierp de Guanchen na bittere gevechten die van 1494 tot 1496 duurden. De bevolking heeft zich hiena langzaam met de Spanjaarden vermengd. De Britten hebben enkele malen vergeefs geprobeerd het eiland Tenerife te veroveren, het laatst in 1797 onder Nelson.

In 1927, toen de Canarische Eilanden in twee provincies werden opgedeeld, werd Santa Cruz de hoofdstad van de provincie die alle westelijke eilanden omvat. In 1936 kwam generaal Franco hier met een aantal legerofficieren om de coup voor te bereiden die zou leiden tot de bloedige Spaanse Burgeroorlog.

Parque National del Teide

Tenerife TeideDe Teide, hoe reusachtig en indrukwekkend ook, was oorspronkelijk niet het hoogste punt van Tenerife. Dit werd gevormd door een nog grotere vulkaan die wat meer naar het zuiden stond. Miljoenen jaren geleden is dit monster tot uitbarsting gekomen of ingestort, waarbij een gigantische krater ontstond. De Teide is slechts een grote kegel die aan de rand ligt van deze krater, die nog spectaculairder is dan de Teide zelf. De naam van de krater is Caldera de las Caňadas. De krater en de Teide samen vormen het Nationaal Park van de Teide.

Routebeschrijving

De reis van de kust naar de Teide is een belevenis op zich, van welke kant de reis ook begint. De klim vanuit het betrekkelijk dorre zuiden van Tenerife – via San Isidro, Granadilla en Vilaflor, of vanuit Playa de las Américas via Chio – begint met struikgewas verdekt, door ravijnen doorsnden land, gaat verder door wijngaarden, en voert tenslotte door dun naaldwoud, waarna de bezoeker via de rand van de vulkaan in de rotsachtige kom uitkomt. De weg vanuit Granadilla/Villaflor komt bij de krater via een markante bergpas, de Boca de Tauce.

De reis vanuit het noorden van Tenerife  – direct vanuit Puerto de la Cruz en La Orotava of langs de noordoostelijke bergrug vanuit La Laguna en La Esperanza – leidt door goed onderhouden bouwland, met bloemen en maïsveldjes, dan omhoog via duister, vochtig loofbos, en zo over de rand naar de krater. Zelfs als de Teide van verre door wolken onzichtbaar lijkt, is de kans groot dat het boven helder is.

Caldera de las Caňadas

De krater ligt op ongeveer 2000 m hoogte. Hij bezit een omtrek van 48 km en een doorsnede van 16 km. De Teide rijst op aan de noordkant ervan. De rest van de krater wordt omsloten door soms wel 500 m hoge wanden. De krater bestaat uit kolossale ruggen van zwart en rood vulkanisch gesteente. Het lijkt wel of een bulldozer het gesteente slordig bijeen heeft geveegd. Een richel van rotsen met een merkwaardige vorm – Los Roques – loopt vanaf de Teide over de kraterbodem naar de andere kant. Bij de Boca de Tauce ligt een uitzichtpunt vanwaar de blik getrokken wordt naar een paar zwart geworden gaten in een lagere bergwand. Dit zijn Las Narices, de Neusgaten. Hier vond aan het einde van de 18e eeuw de meest recente vulkaanuitbarsting van Tenerife plaats.

Teide

Deze meest verheven Spaanse berg, die uitzicht geeft op alle Canarische Eilanden, trekt al honderden jaren bezoekers. Onder hen waren de Duitse botanicus Alexander von Humboldt en de astromoom Jean Mascourt. In 1910 nam Mascourt vanaf de Teide de eerste foto’s va de komeet Halley. Het kostte vroeger twee dagen om vaanuit La Orotava via Altavista, waar nu een berghut staat, de berg te beklimmen. Thans nemen de meeste bezoekers de kabelbaan. Deze stijgt in acht minuten van 2356 m naar 3555 m, waarna nog 160 m te voet geklommen moet worden in de ijle lucht. De kabelbaan vervoert 33 personen per keer. ’s Ochtens vormen zich beneden al rijen wachtenden. In El Portillo, bij de noordwestelijke ingang tot het park, ligt een bezoekerscentrum. Hier is informatie te verkrijgen over wandelroutes en echte voettochten.

De hoofdstad – Santa Cruz de Tenerife

Tenerife Santa CruzDe belangrijke Spaanse havenstad Santa Cruz werd in 1723 de hoofdstad van alle eilanden. Eerder was dit La Laguna, 10 km verderop. In 1927 verloor de stad wat van haar belang en werd zij de hoofdstad van de provincie Tenerife, die de vier westelijke eilanden omvat. Tegenwoordig zijn Santa Cruz en Las Palmas op Gran Canaria bij toerbeurt de zetel van de regering van de Canarische Eilanden.

Santa Cruz beslaat een stuk land tussen de zee en de voet van reusachtige, afschrikwekkende steile bergen. De stad is onderverdeeld in zones die van de zee naar de bergen lopen. De eerste zone wordt in beslag genomen door de haven. Hier kunnen zowel jachten als tankers en oceaanschepen terecht. De levendigheid van de haven vormt altijd een genoegen om naar te kijken. Dan komt er een promenade met aan het zuidelijk uiteinde het Plaza de Espaňa – hét middelpunt van de stad. De belangrijkste winkelstraten lopen van het Plaza de Espaňa richting binnenland. Dit winkelgebied, de derde zone, is niet groot en gaat al snel over in de vierde zone, een woonwijk met mooie villa’s uit omstreeks 1900.

Bezienswaardigheden in Santa Cruz de Tenerife

Franco Monument

Vlakbij het Plaza de Espaňa en het gedenkteken voor de gevangenen van de Spaanse Burgeroorlog staat een romantisch aandoend monument voor generaal Franco, overwinnaar in deze oorlog en absoluut dictator van 1939 tot zijn dood in 1975.

Iglesia de Nustre Seňora de la Conception

Deze moderne kerk uit de 16e eeuw, met haar achthoekige klokketoren en de belendende gebouwen, is alles wart over is van het oudste gedeelte van het oude centrum van Santa Cruz. In de kerk bevindt zich de op Nelson buitgemaakte strijdvlag en het kruis dat door de 15e-eeuwse Spaanse veroveraars van Tenerife zou zijn meegedragen.

Mercado de Nuestra Seňora de Africa

De ommuurde markthal Onze Lieve Vrouwe van Afrika is verrassend klein. Er bevinden zich niettemin vele winkeltjes en stalletjes, waar het levendig toegaat. De toegangspoort ligt vlak bij de bedding van een uitgedroogde rivier.

Museo Arqueológico

Hoewel dit Archeologisch Museum minder opzienbarend is dan dat in Las Palmas op Gran Canaria geeft het toch een goede indruk van de beschaving die door de Spanjaarden opzij werd gezet. Er wordt eenvoudig aardewerk tentoongesteld, kleding gemaakt van huiden en speren zonder baarden. Een skelet staat bij de drempel van een zaal waar stapels beenderen liggen opgestapeld. Het lijkt wel een spookhuis: zodra iemand een voet op de drempel zet, gaat het licht ineens aan. Fascinerend zijn de mummies van de Guanchen.

Museo Municipal de Bellas Artes

Het Stedelijk Museum voor Schone Kunsten bezit scheepsmodellen, wapens, wapenuitrusting en munten, maar vooral prachtige schilderijen. Er hangen Vlaamse en Spaanse meesters en werken van hedendaagse Canarische kunstenaars. Het museum staat op het Plaza del Princioe, een leuk klein plein met bomen en een muziektent. Let op het mooie pleisterwerk en de doorwrochte versiering van de Ciculo de Amistad de Enero 1855 (Vriendschapscirkel van januari 1855) op een van de hoeken. Aan het plein en het museum grenst de kerk van San Francisco, met pilaren als van suikergoed en een gevel met bovenaan vele rondingen.

Parque Santiago Garcia Sanabria

Een rustig en schaduwrijk park in het midden van de stad met bamboebosjes, mooie bomen en exotische bloemen en planten. In het park staat een monument ter ere van de burgemeester naar wie het park is vernoemd. Een bloemenklok in het park is een dankbaar object voor fotografen.

Paso Alto

El Tigre, het kanon waarmee een arm van admiraal Nelson werd afgeschoten, staat hier aan de noordkant van de promenade, net voorbij de Club Nautico.

Plaza de Espaňa

Dit is het middelpunt van Santa Cruz. Het plein ligt aan het water, tussen haven en stad. Het belangrijkste gebouw erop is het grote grijze Palacio Insular, zetel van de eilandregering. In het Palacio zijn ook de VVV en het Archeologisch Museum gevestigd. Het Palacio Insular kijkt uit op het al even sombere monument voor de gevallenen in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Het monument is hoog en grijs, met in elke kant een spiegel in de vorm van een kruisvaarderszwaard.

Plaza de Candelaria

Het aan voetgangers voorbehouden rechthoekige plein ligt aan de stadszijde van het Plaza de Espaňa. Erachter ligt de Calle de Castillo. Een kant van het plein is verfraaid met een monument, de Triomf van de Maagd van Candelaria, in de 18e eeuw door de Italiaan Antonio Canova gemaakt ter ere van de onderwerping van de Guanchen aan de Spanjaarden. Op een grote zuil staat de Maagd, op de hoeken vier overwonnen Guachen koningen.

Plaza 25 de Julio

Dit vrijwel verlaten ronde plein heeft een mooie vijver en banken van keramiek. De tegels van de banken zijn versierd met reclames uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Las Teresitas

Las Teresitas is een stuk strand waarvan het zand uit de Sahara komt. Het zand wordt op zijn plaats gehouden door golfbrekers. Dit is verreweg het beste stuk strand van Tenerife. Er wordt in de zomer veel gebruik van gemaakt door mensen uit Santa Cruz en La Laguna. In de winter komt er niemand.

Tenerife winter & zomer vakantiebestemming

Tenerife beschikt over veel zandstranden, zowel kunstmatig gecreëerde goudgele zandstranden als natuurlijke zwarte vulkanische zandstranden. Het zuidelijkste deel van Tenerife heeft de beste weersverwachting en hogere temperaturen en dit is waar de belangrijkste vakantieoorden gevestigd zijn. Playa de las Américas, Costa Adeje en Los Cristianos zijn de grootste badplaatsen, maar Los Gigantes, verder langs de kustlijn, is een andere populaire vakantieplaats voor de toeristen en bezoekers die op het eiland verblijven.

Zonovergoten stranden en spectaculair binnenland

TenerifeTenerife biedt alles wat vakantiegangers willen. Het eiland heeft naast de stranden en het goede weer prachtige landschappen, vele bars en restaurants, uitstekende hotels, voordelige appartementen, uitgebreide winkelcentra, kindvriendelijke pretparken en ongekende sportfaciliteiten ook excursie mogelijkheden en allerlei activiteiten die mensen willen ondernemen tijdens hun vakantieverblijf.


Het eiland Tenerife heeft twee vliegvelden, de luchthaven Reina Sofia in het zuiden is de belangrijkste voor vakantievluchten van en naar het grootste Canarische eiland, de meeste vakantiegangers komen via dit vliegveld aan op Tenerife. Regelmatig vertrekken er lijn- en chartervluchten vanuit Nederland en België naar Tenerife, de vliegreis duurt slechts een kleine vier uur om het Spaanse vakantie-eiland te bereiken.

Tenerife van Noord naar Zuid

Het noorden en zuiden van Tenerife zijn bijna twee eilanden op zich omdat ze zo verschillend zijn. Het zuiden is warm en droog en heeft woestijnachtige kustvlakten, terwijl het noorden koeler en groener en bedekt met bossen is en veel vruchtbare landbouwgrond heeft. Het zuiden van Tenerife is sterk gericht op toeristen en zelfs de lokale bevolking neigt vaak om Engels of Duits te spreken. In het noorden van het eiland wordt vooral de moedertaal Spaans gesproken, alhoewel je tijdens een autotocht overal met de Engelse taal begrepen wordt.
[two_columns_1]

[/two_columns_1] [two_columns_2][/two_columns_2]

In het zuiden liggen de belangrijkste toeristische vakantieoorden, het noorden biedt veel meer historische bezienswaardigheden, kunstobjecten en Spaanse cultuur. Er zijn hier grote musea en kunstgaleries, bijvoorbeeld in Santa Cruz. De hoofdstad van Tenerife is zeker een bezoek waard wanneer je op het eiland verblijft.

Door het verschil tussen het noorden en het zuiden kunnen bezoekers een bewuste keuze maken. Een vakantie met zonnebaden op een zandstrand in het zuiden of, voor wie de voorkeur geeft aan de schoonheid van het platteland en de drukke volle badplaatsen wil vermijden, het noorden. Tegenwoordig boeken steeds meer mensen een vakantie naar Tenerife die uit een mix van beide bestaat.

Weer & Klimaat Tenerife

Tenerife heeft micro-klimaten binnen het noorden en het zuiden van het eiland en het weer verandert soms drastisch binnen een korte afstand. Je kunt lekker afkoelen op het met bos bedekte berggebied van de Pico del Teide of genieten van de warmte langs de zuidkust. Het duurt niet lang om met de auto of bus van het ene naar het andere deel van Tenerife te reizen, het eiland beschikt over goede wegen en busverbindingen.

Bezienswaardigheden en Excursie mogelijkheden

Plaatsen om te bezoeken op Tenerife zijn de piramides van Guimar in het zuiden en Icod de los Vinos in het noorden van het eiland. Deze bezienswaardigheid is vooral beroemd om zijn duizend jaar oude Drakenboom, die bekend staat als de Drago Milenario.

Zeil- en boottochten langs de kust

De badplaatsen op Tenerife, zoals de populaire vakantieplaats Los Gigantes in het zuiden, hebben jachthavens waar het mogelijk is om een boot of zeilcruise te boeken. En als je geïnteresseerd bent in grotten, ze zijn er volop op het Canarische eiland. Cueva del Viento (De Grot van de Wind) in de buurt van Icod de los Vinos is het grootste vulkanische grottenstelsel in de wereld. Het is mogelijk om bij het ter plaatse aanwezige bezoekerscentrum een rondleiding te boeken om delen daarvan te bekijken.

Excursies Pico del Teide en Dolfijnen & Walvissen spotten.
landkaart-tenerifeJe kunt ook een excursie plannen naar de Pico del Teide. Excursies naar de Teide worden vaak gecombineerd met een bezoek aan het kleine bergdorp Masca.

Ook worden er vanuit de (jacht)havens dolfijn- en walvisexcursies aangeboden, je kunt met een bootcruise langs de kust van Tenerife varen en regelmatig walvissen en dolfijnen spotten. Voor de meer actieve vakantiegangers zijn er verschillende en vele uitstekende duiklocaties te vinden langs de kust en veel duikcentra in de buurt van de stranden verhuren duikuitrustingen en verzorgen compleet verzorgde duiktochten.

Dagje uit met kinderen

Er zijn dierentuinen en ook steeds meer pretparken op Tenerife, variërend van Loro Parque (Papegaaien Park) in Puerto de la Cruz in het noorden van Tenerife of het populaire Siam Park in Playa de las Américas, vlakbij Costa Adeje in het zuiden van Tenerife.

Dagtochten naar de buureilanden La Gomera en El Hiero
Voor een bezoek aan de andere Canarische Eilanden zijn veerboten die vanuit Los Cristianos vertrekken naar o.a. Gran Canaria en Lanzarote. Met de veerboot kun je ook snel een dagje doorbrengen op La Gomera en El Hierro.

Boek nu een vakantie en ontdek waarom Tenerife zo populair is!
Met zoveel dingen te doen en plaatsen te zien, samen met het fantastische weer het hele jaar door, is het niet zo verwonderlijk dat Tenerife zo populair is bij vakantiegangers in zowel de zomer- als de wintermaanden.

Veel mensen zijn zo onder de indruk van Tenerife dat ze keer op keer terug komen voor een of twee weken vakantie. Steeds meer senioren en gepensioneerden kiezen ervoor om te overwinteren. Maar wanneer je ook op vakantie gaat, Tenerife biedt voor elke vakantieganger het juiste vertier.