Vaccinaties – Waar moet je op letten

Vaccinaties nodig voor je vakantie? Een belangrijke vraag die nogal eens wordt vergeten. Wie op reis gaat, kan voor advies, recepten en vaccinaties terecht bij de lokale GGD, maar er zijn ook andere klinieken waar je terecht kunt.

Vaccinaties – Waar moet je op letten?

vaccinaties GGDAllereerst is het belangrijk dat je uitzoekt of, en zo ja, welke vaccinaties je voor de bewuste bestemming nodig hebt. Die informatie kun je vinden op de website van de GGD.

 

Wanneer de reiskliniek, GGD of je huisarts is aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) zullen ze in principe dezelfde richtlijnen hanteren. Op de website van het LCR kun je kijken of het bedrijf of de arts is aangesloten.

Bedenk wel dat de adviezen die per land worden gegeven, globale adviezen zijn. Dat is een van de redenen dat je langs moet komen voor een consult.

Langer op reis?Wanneer je bijvoorbeeld voor langere tijd naar een land gaat — meestal langer dan drie maanden — dan word je soms geadviseerd je voor meer ziektes in te enten dan voor een kort verblijf.

Zo word je niet standaard ingeënt tegen hepatitis B als je naar Indonesië gaat, maar is het wel sterk aan te raden om een hepatitis B vaccinatie te nemen als je van plan bent er maanden achtereen te blijven.

Ook maakt het verschil wat je gaat doen. Wie twee weken op de fiets door Thailand trekt, wordt aangeraden zich in te enten tegen rabiës (hondsdolheid). Maar ga je in hetzelfde land op strandvakantie, dan is dat niet echt nodig.

Binnen een land kunnen de adviezen ook verschillen, met name wat betreft het al dan niet nemen van malariapillen. Zo hoef je niet op elk eiland van Indonesië een middel tegen malaria te slikken, en is op dit moment het grootste gedeelte van Mexico malariavrij.

Je komt dus niet alleen voor een vaccinatie, maar het advies is net zo belangrijk.

Inenten voor vertrek

Hoelang voor vertrek moet je je laten inenten? Vraag zodra je je bestemming weet een consult aan, dan hoor je meteen hoelang van tevoren je langs moet komen.

Het heeft altijd zin, hoe kort van tevoren ook, om je te laten inenten. Denk dus niet als je een last minute boekt, dat het geen zin meer heeft. Van sommige vaccins is bekend dat ze ook bij toedienen kort voor blootstelling effectief zijn, zoals het vaccin tegen hepatitis A.

Sta je op het punt te vertrekken en heb je nog geen maatregelen getroffen? Op Schiphol is een Travel Clinic waar je op het laatste moment nog langs kunt gaan voor medicijnen en bijvoorbeeld een hepatitis B vaccinatie .

Prijsverschillen in vaccinaties

vaccinatiesDe concurrentie op het gebied van reisvaccinaties is erg groot. Reisprik.nl is een netwerk van huisartsen die reisvaccinaties zetten, die zelfs een laagsteprijsgarantie geven.

Voor je echter alle tarievenlijsten op internet raadpleegt om te kijken waar je het voordeligst uit bent voor een hepatitis B vaccinatie, is het verstandig om eerst te kijken of deze door je ziektekostenverzekeraar worden vergoed.

Vaak worden reisvaccinaties gedeeltelijk of zelfs helemaal door verzekeraars vergoed.

Verschillende aanbieders hebben bovendien vaak deals gesloten met verzekeraars. De uiteindelijke prijs van je vaccinaties hangt dus vaak af van je zorgverzekering. Soms krijg je, ook al ben je niet aanvullend verzekerd, wel korting als je bij een bepaalde verzekeraar zit.

Prijzen vergelijken loont zeker de moeite.Moet je het consult en de vaccinaties toch zelf betalen, dan kan het de moeite waard zijn om de prijzen te vergelijken. Een consult kost meestal tussen de 19 en 23 euro, maar de prijzen van de vaccins kunnen enorm verschillen.

Zo kost een inenting tegen meningokokken 61,25 euro in Flevoland, 66,05 euro bij de GGD in Brabant en 106 euro bij Meditel.

Behalve op prijs, concurreren reisklinieken en GGD’s ook op service. Zo is het mogelijk om je vaccinaties thuis te laten zetten, zoals door thuisvaccinatie.nl, en bieden sommigen e-consults aan voor bijvoorbeeld malaria.

Voordelige Malariapillen

Let er bij malaria overigens wel op dat je de medicijnen bij de apotheek nog moet afrekenen. De prijsverschillen tussen de malariamiddelen zijn groot. Zo is mefloquine — vaak gebruiken mensen de merknaam Lariam — veel goedkoper dan de duurdere combinatie van proquanil en atovaquon, dat bekend is onder de merknaam Malarone.

Overigens heb je niet altijd een keuze: in landen als Cambodja en Vietnam bestaan malariaparasieten — de parasieten waarvan je malaria krijgt die worden overbracht door malariamuggen — die resistent zijn tegen mefloquine.

Hoe dan ook, inenten is verstandig, want waarom zou je risico’s lopen die je gemakkelijk kunt vermijden?