Wandelvakantie La Palma

Tijdens een wandelvakantie La Palma zul je je ogen uitkijken – kerststerren zo groot als bomen, zwarte lava stranden en vulkanische kraters die schitteren in de zon, drakenbomen als iets uit een andere tijd, sprookjesachtige bossen met Canarische dennen en dikke passaatwolken die over de vulkanen hangen – het Canarische eiland La Palma is één van de mooiste eilanden van de wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wandelvakantie La PalmaWandelvakantie La Palma VulkaanrouteEen van de hoogtepunten van een wandelvakantie La Palma is de beroemde vulkaanroute “Ruta de Los Volcanes”, waarbij je een kilometer door de mooiste krater loopt met een adembenemend vergezicht. Het hoogtepunt van de tour is de San Antonio vulkaan in het zuiden van het eiland in Fuencaliente.

Geweldig is ook het hart van het eiland, de “Caldera de Taburiente”, een uniek schilderachtig Nationaal Park met een van de grootste en meest spectaculaire vulkanen ter wereld. Hoewel er vaak een dikke mist hangt krijg je met een beetje geluk zicht op de diepe prehistorische wereld in de krater.

Wandelvakantie La Palma 2Het Nationaal Park bestaat inmiddels 62 jaar en is daarmee een van de oudste parken in Spanje. De caldera, een krater met een diameter van ongeveer tien kilometer en tot 1500 meter hoge kliffen, is gewoon gigantisch, vooral wanneer de zon door de krachtige Canarische dennen flitst. De tocht ernaartoe kent verschillende uitzichtpunten, de zogenaamde Miradores, zoals Mirador de las Chozas en Mirador des Los Roques, waar je geïnspireerd raakt door de verscheidenheid van rotsformaties, het kleurenspel van de ijzeroxide, okerkleuren en verschillende zouten, basalt muren en de ruige bergen. Voor de Cumbrecita tour moet je een vergunning voor de auto halen bij het Centro de Visitantes de El Paso (bezoekerscentrum van het Nationaal Park), omdat dat de enige manier is om toegang te krijgen tot de Cumbrecita met de beperkte parkeergelegenheid.

Wandelvakantie La PalmaHet Caldera Nationaal Park, met zijn wilde beekjes, watervallen, gigantische rotsformaties en dierlijke bewoners als de dwergvleermuis, muurgekko’s en torenvalken, is uniek. Voor de zeer geoefende wandelaars bevelen we de Barranco de las Angustias – de kloof van de angsten – aan. Hou wel in het achterhoofd dat het eiland van de eeuwige lente ook zijn valkuilen heeft. Dit is een uitdaging, zelfs voor bergbeklimmers. Vooral in de wintermaanden kan het weer snel veranderen in de bergregio, soms tot drie keer per dag. Men moet op alles voorbereid zijn, omdat het binnen een half uur kan veranderen. De windrichting hoeft slechts één keer te veranderen en de wolken rollen over de grote bergkam en plotseling sta je middenin de wolkenmist. Een goede uitrusting is dus een eerste vereiste!

Veel wandelaars zijn al tijdens een wandelvakantie La Palma door de bijzondere weersomstandigheden verrast. La Palma is maar een klein eiland met een oppervlakte van 700 vierkante kilometer. Tijdens een wandelvakantie La Palma kun je kennismaken met een unieke verscheidenheid van flora, fauna en landschap tussen de bijna 2500 meter hoge bergen en de zee.

Wandelvakantie La Palma – Flora en fauna

Wandelvakantie La Palma kerststerrrenPlanten die we in Europa alleen in potten tegenkomen zie je op La Palma in oversized maten: kerststerren, paradijsvogelbloemen en cactussen. De uit een andere tijd afkomstig lijkende drakenbomen zijn de meest opvallende en typisch voor de Canarische Eilanden. De oorspronkelijke bewoners, de Guanchen, gebruikten de rode hars, “drakenbloed”, voor hun geneeskrachtige zalven. Bloedrood is ook de wijn die wordt geteeld aan de voet van de vulkaan Teneguia. Hier vond in 1971 de laatste vulkaanuitbarsting op het eiland plaats. Op dit moment is er geen vulkanische activiteit. De voorloper van een vulkaanuitbarsting is meestal een zeebeving, maar in de geologie zijn geen nauwkeurige aanwijzingen voor activiteiten op het eiland La Palma.