Zonsverduistering

Op 20 maart 2015 zal er tegen 8.30 uur een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvinden op de Canarische Eilanden.

Afhankelijk van het weer zal dit buitengewone spektakel het beste te zien zijn op de bergen en de stranden van de Canarische Eilanden.

Zonsverduistering CEZonsverduistering op de Canarische EilandenVolgens de meteorologen zal de zon om 7.21 uur boven de zeespiegel opkomen en ongeveer een uur later, om 8.30 uur, voor ongeveer 50 procent bedekt zijn door de maan.

Romantici wordt bij goed weer aanbevolen om het spektakel vanaf het strand te bekijken. Na een langzame zonsopgang boven het water zal de nog steeds lage zon snel worden verduisterd door de maan – een adembenemend gezicht.
Maar wie een heel bijzondere plek wil moet naar een van de Canarische vulkanen gaan. Bijvoorbeeld de Teide op Tenerife biedt perfect zicht op de omstandigheden. Het weer moet dan echter wel meespelen. Als het bewolkt is zullen delen van de eclips achter een muur van wolken kunnen verdwijnen.

Tips voor fotografen

Amateur fotografen zullen een lens met filter moeten gebruiken. Daarnaast moet u kleine ISO waarden (50-100) instellen. Het is het beste lichtzwakke lenzen te gebruiken en korte belichtingstijden. Meer sfeer bereik je met korte brandpuntsafstanden, details van de zon hebben echter weer lange brandpuntsafstanden nodig. Het hangt allemaal af van wat u precies wilt fotograferen.

Hoe werkt een zonsverduistering?

ZonsverduisteringEen zonsverduistering ontstaat wanneer de maan tussen de zon en de aarde schuift. De zon is ongeveer 400 keer groter dan de maan, maar is ook ongeveer 400 keer verder weg van de aarde. Vanaf de aarde gezien hebben de maan en de zon dus ogenschijnlijk dezelfde grootte, waardoor de maan de zon voor een moment volkomen kan verduisteren.In dat geval wordt gesproken over een totale zonsverduistering. Wanneer de maan de zon als gevolg van zijn stand slechts gedeeltelijk verduistert is er sprake van een gedeeltelijke verduistering. 20 maart zal er dus sprake zijn van een gedeeltelijke verduistering.

Om u te helpen de juiste plaats te kiezen voor het kijken raden wij u aan eerst de weersverwachting te bestuderen.

Zonsverduistering brilWaarschuwing: U mag onder geen enkele omstandigheid onbeschermd in de zon kijken! Een gewone zonnebril beschermt uw ogen niet voldoende. Voor het kijken moet u altijd gebruik maken van een zonsverduisteringsbril. Anders kunt u ernstig letsel aan uw ogen oplopen, in het ergste geval zelfs blindheid.