Zonvakantie

Zonvakantie Canarische Eilanden – Fuerteventura? Lanzarote? Of wil je liever naar El Hierro? De Canarische Eilanden zijn een van de meest populaire zonvakantie bestemmingen, zelfs tijdens de koude wintermaanden.

ZonvakantieDe Canarische Eilanden worden aangeduid als de eilanden van de eeuwige lente. Ze hebben veel gemeen, bijvoorbeeld het milde klimaat. Daardoor zijn de Canarische Eilanden het hele jaar door de ideale zonvakantie bestemming. Maar op een aantal punten zijn er verschillen. Welke van de zeven eilanden is het best geschikt voor welk type vakantie?

Zonvakantie Canarische Eilanden

Zonvakantie FuerteventuraFuerteventura – Eindeloze zandstranden zijn waarschijnlijk het eerste waaraan men denkt bij Fuerteventura. In het noorden zijn er de strandduinen rond de belangrijkste stad Corralejo, een zeer mooi stadje met een aangename sfeer en goede gastronomie. Terwijl de stranden van de meeste andere Canarische Eilanden zwart zand hebben, scoort Fuerteventura bij veel toeristen met zijn witte zandstranden. Het langste strand van de gehele Canarische Eilanden met 14 kilometer is het Cofete strand. Om te zwemmen is het het strand echter minder geschikt.Fuerteventura is een zeer lang eiland, van de noordelijke naar de zuidelijke punt is het ongeveer 100 kilometer. Kleine overlast voor reizigers die een hotel in het zuiden hebben geboekt: het vliegveld ligt in het noorden van het eiland, waardoor de transfer per bus lang duurt. Klimatologisch is Fuerteventura het meest zomerse Canarische eiland en heeft momenteel meer gasten in de zomer dan in de winter. De temperaturen gedurende het hele jaar komen zelden onder de 20 en bijna nooit boven de 30 graden. Iets minder aangenaam kan de soms sterke wind zijn, die op zijn beurt de ideale omstandigheden biedt voor windsurfen en kitesurfen. Niet voor niets wordt Fuerteventura beschouwd als surf hotspot.

Zonvakantie LanzaroteLanzarote – Het kleinste van de vier grote Canarische Eilanden is een iets ander eiland. Naast lava landschappen zijn er natuurlijk veel plaatsen om te zwemmen, maar het heeft ook veel te bieden voor actieve vakantiegangers en liefhebbers van cultuur. De laatsten komen voornamelijk dankzij de kunstenaar César Manrique, die veel sporen heeft achtergelaten. Dienovereenkomstig is het publiek iets anders dan bijvoorbeeld op Fuerteventura. Er komen ook wel gezinnen voor een zonvakantie, maar de focus ligt op koppels.

Ook het prijspeil is iets hoger dan op de eilanden met voornamelijk massatoerisme. Voor een vergelijkbaar hotel betaal je op Lanzarote rond 20 procent meer dan bijvoorbeeld op Fuerteventura. Het eiland is erg populair bij de Spanjaarden. Voor de economische crisis maakten ze hier ongeveer de helft van de vakantiegangers uit. Wat velen niet weten: Lanzarote heeft veel stranden met wit zand, slechts een handvol van de 70 stranden heeft zwart zand.

Zonvakantie TenerifeTenerifeTenerife is het grootste van de Canarische Eilanden en dus volgens velen het meest afwisselende. In principe is het eiland verdeeld in twee delen: het noorden en het zuiden. In het zuiden zie je vooral de toeristen die op zoek zijn naar een klassieke zonvakantie. Zwemmen, zon, strand, hotel resorts, promenades – maar voor de rest niet veel. In het aanzienlijk groenere noorden zijn er weinig zandstranden, daar is wandelen erg populair. Sommige hotels hebben zich gespecialiseerd in kuurbehandelingen. Bijgevolg is de gemiddelde leeftijd aanzienlijk hoger dan in het zuiden, waar de gezinnen met kinderen verblijven. De temperaturen verschillen maximaal vijf graden tussen het noorden en het zuiden.

Niet over het hoofd te zien op het eiland is de Teide, de hoogste berg van Spanje. Hij is voor velen zelf reden om naar het eiland te komen. In het nationale park rond de berg kun je grote wandelingen maken. Vliegen naar Tenerife is eenvoudig. Het eiland heeft twee luchthavens, maar bijna alle internationale vluchten komen aan op de luchthaven in het zuiden. Sindsdien zijn de wegen in het noorden goed, de reis naar Puerto de la Cruz duurt slechts ongeveer 40 minuten.

Naast wandelen en zonnebaden biedt Tenerife nog veel meer. Volgens velen heeft het meest te bieden van alle Canarische Eilanden. Met Santa Cruz een spannende hoofdstad, met Siam Parque en Loro Parque twee bijzondere themaparken en golfbanen. Speciale tip: de Cueva del Viento – een lava grot, waarvan een deel kan worden bezocht.

Zonvakantie Gran CanariaGran CanariaGran Canaria is het meest populaire Canarische eiland. Vergelijkbaar met Tenerife is Gran Canaria verdeeld in noord en zuid, wat zichtbaar is in het klimaat. Het noorden is koeler en natter, maar heeft een grotere vegetatie. Het zuiden is droger, warmer en zonniger. De zonvakantie toeristen gaan voornamelijk naar het zuiden, niet in het minst om de plaatselijke stranden, zoals in Maspalomas.Dankzij de vele appartementen in het zuiden is het eiland erg populair bij gezinnen. Daarnaast is het eiland erg in trek bij feestende jongeren, ook homo’s en lesbiennes komen hier al jaren graag voor een vakantie. Het noorden wordt veelal tijdens een uitstapje bezocht – bijvoorbeeld de hoofdstad van het eiland, Las Palmas, dat bijna een stedelijk karakter heeft als Barcelona. De lokale oude stad Vegueta-Triana en het stadsstrand Las Canteras gelden als hoogtepunten. Op het eiland is er veel natuur, met inbegrip van 33 natuurgebieden.

Zonvakantie La PalmaLa Palma – Eiland van rust. Wie niet wil deelnemen aan het massatoerisme en niet de hele tijd op het strand wil liggen, gaat naar La Palma. Wandelaars zullen genieten van La Palma. Er zijn slechts een paar grotere hotels en kleinere accommodaties. Een speciale tip voor astronomen: de sterrenwacht op Roque de los Muchachos. Vanwege de heldere lucht en het stabiele weer kun je vanaf hier bijzonder goed naar de sterren kijken.

 

Zonvakantie La GomeraLa Gomera – In tegenstelling tot La Palma heeft La Gomera geen vliegveld. Het eiland profiteert echter van de nabijheid van Tenerife. Vanaf daar varen boten. Daarom boeken sommige vakantiegangers een combinatie van de twee eilanden. Vergelijkbaar met Tenerife zijn er ook op La Gomera grote golfbanen.

 

Zonvakantie El HierroEl HierroEl Hierro is het kleinste en meest originele van de Canarische Eilanden – en zeker het meest bijzondere. Onder andere is hier een van de kleinste hotels in de wereld, het heeft slechts vier kamers. Laat je gedachten de vrije loop en ga heerlijk wandelen, dit gaat goed op El Hierro. In tegenstelling tot La Palma zijn de bergen hier veel lager. Ook duikers komen graag naar El Hierro, het een van de tien beste duikbestemmingen ter wereld.