Zorgverzekering op de Canarische Eilanden?

Tijdens een zonovergoten vakantie op Tenerife of Gran Canaria verwacht je natuurlijk niet ziek te worden of letsel op te lopen.

Maar het kán je natuurlijk overkomen. Het is daarom goed om vooraf te weten welke dekking je huidige zorgverzekering op de Canarische eilanden biedt.

Zo kun je beter inschatten of het nodig is om ook een reisverzekering af te sluiten.

Wat een basisverzekering op de Canarische Eilanden dekt

Met een Nederlandse basisverzekering ben je in principe wereldwijd gedekt. Voor behandelingen waarvoor je zorgverzekeraar in Nederland betaalt, ben je ook op de Canarische Eilanden gedekt.

Hieronder valt onder meer bezoek aan een algemene arts (huisarts), gebruik van spoedeisende hulp en opname in een ziekenhuis. Er zit echter een addertje onder het gras.

Binnen een basisverzekering zal je verzekeraar slechts vergoeden op basis van wat een behandeling in Nederland zou kosten. Als de behandeling op de Canarische Eilanden duurder uitvalt, moet je het verschil uit eigen zak betalen.

Aan toeristen worden op de Canarische Eilanden doorgaans hogere medische kosten in rekening gebracht dan aan de lokale bevolking.

En omdat je er geen dokter kent, zul je bij ziekte meestal de eerste de beste privékliniek in de buurt van je hotel binnenstappen.

Het is dus haast zeker dat een geneeskundige behandeling tijdens je vakantie duurder zal uitpakken dan een gelijkwaardige behandeling in Nederland.

Voor een intensieve behandeling of een operatie kan dit verschil makkelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Aanvullende zorgverzekering met ruimere dekking

Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt, bovenop je basisverzekering, dan zit er bij de meeste zorgverzekeraars een buitenlanddekking in het pakket.

\Echter verschillen de bepalingen van deze buitenlanddekking per verzekeraar. Bij sommige polissen geldt de dekking voor het totaalbedrag van de behandeling in het buitenland, terwijl bij andere polissen de dekking beperkt kan zijn tot tweemaal het Nederlandse tarief.

Ook over het type privéklinieken die je op een vakantiebestemming als de Canarische Eilanden mag bezoeken, kunnen de voorwaarden verschillen.

Met behulp van een zorgvergelijker kun je snel ontdekken welke verzekeraar de beste en voordeligste buitenlanddekking biedt.

Is een reisverzekering nodig?

Een reisverzekering als aanvulling op je basisverzekering kan op de Canarische Eilanden een aantal pluspunten bieden. De dekking van een reisverzekering is doorgaans hoog en uitgebreid.

Bovendien kan hiermee vaak ook het eigen risico van de basisverzekering gedeclareerd worden.


Als je al een aanvullende zorgverzekering met een goede buitenlanddekking hebt, is een reisverzekering meestal overbodig. Je betaalt dan dubbel voor dezelfde dekking.

Het geeft je weliswaar een zeer comfortabel gevoel, maar het bedrag van de reisverzekering kun je op Lanzarote of Fuerteventura aan zoveel andere leuke dingen besteden.